Mai bine de 100.000 de posturi vacante din administratia publica centrala si locala ar putea fi desfiintate, deoarece incurca bugetul Romaniei cel putin la nivel de statistici. Ministrul Economiei spune ca, desi posturile sunt vacante, trebuie incluse, potrivit metodologiei, la capitolul cheltuieli si greveaza asupra deficitului bugetar.

Din acest motiv este necesara o redimensionare a numarului de posturi la necesitatile reale, acesta fiind primul pas pentru reducerea cheltuielilor publice, a declarat, pentru Mediafax, Varujan Vosganian. „Cheltuielile cu fondurile de salarii s-au majorat de la 5,1% din PIB, in 2004, la 6,3% din PIB, in 2007.

Asta s-a petrecut si pe fondul cresterii numarului de salariati in anumite domenii, dar si pe fondul unor revendicari salariale, unele dintre ele excesive”, a spus Vosganian.

Acesta spune ca exista posturi in exces, dovada fiind ca multe nu sunt ocupate. „Numai din aceasta operatiune de eliminare a posturilor vacante putem face o economie de peste 100.000 de posturi in administratia centrala si locala. Si acesta este primul pas pe care il vom face. Probabil ca aceste posturi vor fi taiate”, a precizat Vosganian.

Vosganian spune ca aplicarea masurilor de eficientizare a activitatii functionarilor publici si plata salariilor prin carduri, prezentate in sedinta de Guvern de acum 2 zile, ar putea genera economii de 500 milioane euro la buget, suma care ar putea fi alocata proiectelor de investitii.

„Astazi am dispus ca de luni sa se faca audit in toate ministerele pentru a verifica indicatorii de eficienta.

Prin aplicarea masurilor de eficientizare, plata salariilor prin carduri, precum si prin altele, putem economisi cel putin jumatate de miliard de euro, sume care vor fi utilizate pentru investitii in 2008, pentru ca 2008 trebuie sa fie un an al dezvoltarii”, a afirmat Vosganian.

Ministrul a spus ca a avut discutii cu reprezentantii Asociatiei Romane a Bancilor in privinta posibilitatii efectuarii platilor salariale prin card.

Integral in Gandul