Ungaria: Extrema dreapta ia amploare

de M. Zidaru     HotNews.ro
Vineri, 24 august 2007, 0:00


Manifestanti de dreapta agitand 'steagul lui Arpad'
Foto: AP

Radicalii de dreapta din Ungaria isi ascut sabiile, scrie ziarul austriac Die Presse, citat de Rador. Lunile trecute au aparut pe scena extremei drepte din Ungaria mai multe organizatii paramilitare, iar Organizatia internationala a evreilor s-a aratat ingrijorata de acest fenomen si a adresat o scrisoare primului-ministru ungar Ferenc Gyurcsany.

Congresul Mondial Evreiesc (WJC) ii cere premierului sa ia atitudine hotarata impotriva "Garzii Maghiare" facand uz de toate mijloacele juridice necesare.

In spatele organizatiei radicale de dreapta se afla partidul ultraextremist Jobbik si liderul sau Gabor Vona, insa in afara acestuia sunt implicate toate figurile centrale ale dreptei radicale care au provocat luptele de strada de la Budapesta, din luna martie.

Scopul Garzii Maghiare este de a crea conditii-cadru pentru "autoapararea nationala". Pentru a realiza acest obiectiv, membrii organizatiei paramilitare urmeaza sa fie instruiti atat in privinta disciplinelor sportive de lupta, cat si in manuirea armelor.

Seful partidului Jobbik, Gabor Vona, a precizat ca principalele sarcini ale "Garzii" constau in apararea cetatenilor, apararea in fata catastrofelor si cultivarea traditiilor nationale, cum ar fi si intretinerea cimitirelor unde se odihnesc militarii participanti la razboi.

"Garda" vrea sa instruiasca si tineretul maghiar "atat sufleteste, cat si spiritual si corporal pentru ziua in care oamenii vor trebui mobilizati".

Vona nu a exclus in acest sens posibilitatea unui razboi cu Romania sau Slovacia, unde traiesc minoritati maghiare.

Garda Maghiara a provocat nemultumire publica si datorita uniformei sale de culoare neagra. Multi vad in acest fapt reminiscente ale SS. De asemenea, si steagul rosu-alb al paramilitarilor a provocat indignare, pentru ca aduce frapant cu simbolul crucii cu sageti ale bandelor naziste din Ungaria.

Fiind la putere in Ungaria la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, acestia nu erau cu nimic mai prejos in manifestarile lor brutale fata de nazisti.

Primii 56 de membri ale garzilor vor depune juramantul zilele urmatoare. Potrivit lui Vona, numarul membrilor urmeaza sa creasca pana la sfarsitul anului in curs la 1.000 de persoane.


244 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  !!! (Vineri, 24 august 2007, 11:59)

  cata [anonim]

  In loc sa faca ceva creativ, frumos...tinerii astia de la ei se ocupa violentze, politica, acte extremiste... Dar sa nu uitam ca un tanar nu se formeaza singur...ci il formeaza mediul in care traieste. Daca parintii lor au ura, invidia, rautate...in suflet ... asa vor fi si copii. Sper sa-o tina la ei in tzara si sa ne lase pe noi in pace...ca n-avem nevoie de asa ceva.
 • 0 (0 voturi)    
  Asta se asteapta in toata Europa (Vineri, 24 august 2007, 11:59)

  Andrei [anonim]

  Dupa cum cred , istoria se repeta. La sigur ca aceste tendinte se vor amplifica nu numai in Ungaria, dar si in Europa, unde partidele de dreapta iau amploare. Si lupta ei impotriva imigrantilor, sau alte probleme, dar cind se vor vedea tari, vor ridica si probleme mai radicale, de genul celor de pe vremea lui Hitler...
  Si acest lucru serveste in primul rind Rusiei, deoarece Rusia vrea ca Europa sa nu fie unita si tare, dar farimitata, si plina de probleme, ca sa poata conduce , din umbra, macar fostii sai sateliti...
  Ceea ce se intimpla in Ungaria, si faptul ca aceasta tara a inchis practic colaborarea cu NATO (dupa aderare la aceasta organizatie, nu a mai modernizat armata, si doar asteapta fonduri), nu este intimplator.
  Pazea...cineva isi baga coada incetisor...
 • 0 (0 voturi)    
  indoctrinati (Vineri, 24 august 2007, 12:32)

  Mircea [anonim]

  Am fost in aceasta luna in Ungaria la festivalul Sziget. Am vorbit acolo cu niste unguri care imi spuneau cu convingere urmatoarele lucruri:
  - minerii nu au venit la Bucuresti ci s-au dus la Tg Mures unde au omorat sute de unguri;
  - limba romana nu e latina ci se trage din limba maghiara;
  - romanii au venit in sec XIII in Transilvania tocmai din Albania si Macedonia;
  - ca or sa se lupte pana la moarte sa refaca Ungaria Mare
  - etc etc etc
  Se pare ca pe langa teoria lui Roessler, au bagat si lucruri noi...
  Si ma rog ce razboi sa inceapa ei cu noi? Lasand la o parte ca suntem in aceeasi alianta militara, armata lor e varza si mai sunt si vreo 1/3 din cati suntem noi! :D
 • 0 (0 voturi)    
  Nu e chiar asa... (Vineri, 24 august 2007, 12:40)

  Magyar [anonim]

  Ca sa inteleaga cineva ce se intampla in Ungaria trebuie sa aduca aminte ca "democratizarea" in Ungaria a insemnat inlocuirea la masa tratativelor al bolsevismul internationalist cu capitalismul salbatic ( dependent de capital extern) de cea mi joasa speta. Acel popor care in 56 a a luptat cu coctailurile Molotov impotriva miilor de tancuri sovietice nu a putut impune punctul de vedere sub nici o forma in formarea destinului tarii, deci este de inteles frustrarea in sufletul multora. O modalitate de a lupta cu aceste frustrari este sa formezi grupuri/cercuri care isi asuma sa lucreze la apararea intereselor oamenilor impotriva interesului capitalului strain. Ungaria nu prea mai are armata (de cand cu NATO) deci multi oamani simt nevoia sa faca grupuri paramilitare de rezervisti, pentru ca apararea patriei sa nu depinda de niste trupe straine NATO.
 • 0 (0 voturi)    
  haha (Vineri, 24 august 2007, 13:04)

  HoTzU [anonim]

  Ungaria si Bulgaria ? 2 farame de tari...cu vreo 8 mil locuitori...hai peste ei
 • 0 (0 voturi)    
  @4 (Vineri, 24 august 2007, 13:30)

  alex [anonim]

  interesate explicatiile:)
  chiar daca ceilalti actionaeza intr-un fel care nu ne placa cred ca e util sa intelegem care sunt motivatiile lor, ce se petrece cu ei.
 • 0 (0 voturi)    
  pt Mircea (Vineri, 24 august 2007, 13:30)

  Magyar [anonim]

  Intr-adevar este o prapastie intre cele doua popoare in ceea ce priveste perceptia istoriei. O posibila cauza este poate si diferenta mare al istoriei celor doua popoare si state. Acest lucru poate fi depasit numai prin deschidere spre alte opinii si intelegerea faptului ca doar o mica parte din istorie este ceritudine, restul sunt intrepretari.

  Tu stii ce s-a intamplat in Martie 90? Su in Dec 89? Sau in Iunie 90? Sau crezi versiunea criminalului Iliescu? Da, s-e pare ca va fi acuzat cu omor deosebit de grav pt mineriada Iunie 90.

  Intre timp iti recomand sa citesti lincurile (in engleza):

  http://en.wikipedia.org/wiki/Origin_of_Romanians

  sau de ce nu:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Talk:Etruscan_language/Archive_1#A bout_Alinei.27s_theory

  Reamintesc ca limba etrusca sta la baza limbii latine.
 • 0 (0 voturi)    
  integrarea europeana incepe sa isi arate roadele... (Vineri, 24 august 2007, 13:41)

  Cristi [anonim]

  Bagarea in UE a unor tari ca Ungaria, Polonia, Romania, Lituania s.a.m.d., ca si obligativitatea asimilarii asa-ziselor "valori europene", creaza atitudini de respingere. Si sa nu ne asteptam ca acestea sa fie blande, non-violente.

  Unui extremism de stanga (usor-usor asta ne dam seama ca vine de la Bruxelles: disparitia natiunilor, atac impotriva valorilor moral-religioase, a credintelor oamenilor, a Bisericilor, nivelare in vederea crearii unei necunoscute inca identitati europene - nu va aduce aminte de "crearea omului nou") i se contrapune unul de dreapta.

  Ce o sa urmeze in urmatorii 10 ani, Dumnezeu cu mila...

  In loc sa cream in Europa un spatiu al pacii si al respectului celuilalt, cu tot ce reprezinta acest "celalalt", se vrea crearea parca a unei UE socialiste.
  V. Bukowski, celebrul dizident anti-sovietic, se intreaba chiar: "UE, o noua URSS?". Stiti de aceasta carte? (E si pe net in engleza, a aparut si la noi la Editura Vremea.)
 • 0 (0 voturi)    
  probabil ca acesti tineri sint (Vineri, 24 august 2007, 13:44)

  x1 [anonim]

  copiii fostilor activisti de partid, fostilor securist, fosti fosti nomenclaturisti,
  parinti care nu se impaca cu schimbarea tarii lor dintr-un stat comunist intr-o democratie. Frustrarile si marginalizarea lor au fost revarsate si asupra copiilor lor .

  Pe de alta parte un stat democratic care functioneaza pe principiul economiei de piata cere mai multa munca, mai multa pregatire profesionala.

  Si cind nu ai chestiile astea, ce este mai usor, decit sa exacerbezi nationalismul si sovinismul?!

  Lucru valabil in toate tarile. In Romania Libera de azi Tom Gallagher are un articol f. bun in legatura cu tinerii oameni politici din Romania . Indirect are legatura cu ce se intimpla in general cu tinerii din Europa de azi, unii pierzindu-si busola.

  Oricum guvernele trebuie sa rezolve situatia asta cit mai repede, daca se doreste, pentru ca in Rusia exista deja o grupare de 100.000 de tineri (gruparea "Nasii" adica 'ai nostr'i) care par a fi deja mai periculosi decit cei din Ungaria.

  Iar Putin este mindru de ei..
 • 0 (0 voturi)    
  promovarea violentei (Vineri, 24 august 2007, 14:00)

  judex [anonim]

  Nu stiu de ce se supara organizatiile evreiesti. De multi ani, violenta si sexul desantat sunt promovare de filmele americane regizate de evrei. Asa ca la ce altceva se putea astepta pe termen scurt si mediu. Imi pare rau,dar acesta-i adevarul.
 • 0 (0 voturi)    
  hahaha (Vineri, 24 august 2007, 14:09)

  bla-bla [anonim]

  fratilor, fiecare neam i-si poarta crucea asa cum i-a dat -o Dumnezeu. asadar fiecare cu extremistii sai ... nu fiti naivi! sau va bucurati ca va aprinde cineva fitilu la coctelu' molotov din mana?
 • 0 (0 voturi)    
  pt x1 (Vineri, 24 august 2007, 15:17)

  Magyar [anonim]

  Te rog nu cade in capcana proiectarii realitatilolor romanesti in Ungaria. In timp ce in Romania era un socialism nationalist (intentionat nu am scris national-socialism ceea ce are o alta conontatie :)) Ungaria era sub ocupatie sovietica severa (revolutia din 56 iti spune ceva?) iar elitele unguresti la putere erau servitori si tradatori de tara si nicidecum nationalisti cum era la noi. E prea mult de zis aicea...
 • 0 (0 voturi)    
  @10 - antisemiti dusi cu pluta... (Vineri, 24 august 2007, 15:29)

  Mimi [anonim]

  Si mie intr-un fel imi pare rau pentru tine!
 • 0 (0 voturi)    
  Ultima solutie (Vineri, 24 august 2007, 15:50)

  Klaus [anonim]

  Ungurii au incercat din rasputeri sa opreasca aderarea Romaniei la NATO si UE si nu le-a iesit... Au incercat o groaza de chestii diversioniste si in Romania si nu prea le-au iesit (amintiti-va de Targu Mures)... Amintiti-va de amestecul lor in problemele interne ale Romaniei de cate ori au putut... Toate aceste lucruri doar datorita ambitiilor lor prostesti bazate pe o realitate fabricata pe care oricum numai ei o inteleg... Dupa ce toate aceste tactici au esuat lamentabil si avand in vedere ca lobyul maghiar pierde teren la UE si NATO si oriunde (totusi ei reprezinta o tara minora in raport cu Romania, chiar si din punct de vedere al intereselor strategice) evident ca disperarea lor a dat nastere la aceste brigazi sau cum se cheama ele... sa fie sanatosi, si daca vreti sa aveti un element de comapratie amintiti-va ce s-a intamplat cu Austria cand a venit la guvernare dreapta... As spune ca cea mai simpla metoda de discreditare pentru maghiari este sa continue cu prostiile de acest gen...
 • 0 (0 voturi)    
  Cine este de vina? (Vineri, 24 august 2007, 16:04)

  asdf [anonim]

  De ce se amplifica tendintele nationaliste in toata Europa?
  Eu asi cauta raspunsul in comportamentul politicienilor de azi (ne-nationalisti). Tolerarea - protejarea ilegalitatiilor mari, nepasarea fata de populatia de rand ... pregatesc solul ptr. discursurile nationaliste.

  Faceti o analiza! unde a prins samanta nationalismului in trecut? ... In ce stare economica si sociala se afla de exemplu Germania, inaintea instaurarii nazistilor?
  Ce sloganuri au si nationalistii nostrii? ...
  Si politicienii nostrii (psd, pd, pnl), "baietii destepti" pregatesc solul pentru nationalisti autohtoni (din prm, udmr).

  Daca primul ministru al statului maghiar pate sa ramana in functie dupa ce a mintit si minciunile au iesit la iveala, oare cu asta nu se uda solul nationalistilor?

  Eu nu sunt nationalist, nu sunt de acord cu manifestarile lor, dar ma tem ca toata europa se duce intro directie gresita. Politicienii "ne natinalisti" lucreaza pe mana nationalistilor.
 • 0 (0 voturi)    
  chiar daca doare.... (Vineri, 24 august 2007, 16:31)

  judex [anonim]

  Mimi draga, chiar daca adevarul deranjeaza, trebuie spus total si fara menajamente. Numai cunoscand si respectand adevarul vom evita sa repetam greselile trecutului. Dar asta este valabil pebtru toate natiile, nu numai pentru goymi
 • 0 (0 voturi)    
  Klaus (Vineri, 24 august 2007, 16:38)

  Magyar [anonim]

  ..sau Claudiu? :)

  Sunt multe neadevaruri in ceea ce scrii. La Targu Mures nu ungurii au bagat coada ci Securitatea romana care avea nevoie de un prilej pt a se reconstitui in SRI si acest prilej a fost (ca atatea ori in istorie) "pericolul maghiar".
 • 0 (0 voturi)    
  Colegului tulburat (Vineri, 24 august 2007, 16:46)

  ianos care da la frati [anonim]

  Putzoiii aia nu au ce face pe acasa si incearca si ei sa se faca utili moscovei de la care primesc - culmea - euroi.
 • 0 (0 voturi)    
  Deci...fi-mi-ar scarba (Vineri, 24 august 2007, 17:51)

  Alex [anonim]

  Astia vor razboi cu noi? Ce poanta buna, stai sa ma asez ca nu mai pot sa respir de ras!!! Cu ce, ma, prafenilor? Toata populatia voastra e mai mica numeric decat armata noastra, vorba vine.
  Pe de alta parte, am senzatia ca e un foc de paie, cum e si la noi cu Garda: o mana de pusti care nu stiu nici unde si-au pus batista, insa e de ajuns sa li se faca publicitate prin tabloide ca gata, problema devine nationala (vazuta din afara).

  Heil siktir!
 • 0 (0 voturi)    
  adresa pe net (Vineri, 24 august 2007, 17:54)

  mara [anonim]

  Cine vrea poate sa vada site-ul Miscarii cu pricina la adresa http://www.jobbik.com (e si in engleza). Ma tem ca e o reactie de frustrare fata de globalizare si ca nu reprezinta un caz izolat. Totusi, sint putini si cred ca se bucura de aceasta mediatizare (= bagare in seama). Poate ca ar merita o comparatie cu miscari de la noi (cum ar fi Noua Dreapta), dar deocamdata ma opresc aici
 • 0 (0 voturi)    
  @16 Doare rau! (Vineri, 24 august 2007, 18:27)

  Mimi [anonim]

  Insistenta ta e enervanta, intr-adevar! Am mai auzit aberatii antisemite iar ale tale sunt remarcabile! De deportarile evreilor din Ungaria lui Horty ai auzit? Nu ar trebui sa fie ingrijorate organizatiile evreiesti, nu? Tembelii aceia nu fac alceva decat sa imite personajele din Shrek sau Jurassic Park, nu-i asa? (ambii regizori sunt evrei, de exemp.)
  Pot sa te intreb ce varsta ai?
 • 0 (0 voturi)    
  @Magyar (Vineri, 24 august 2007, 18:39)

  Hans [anonim]

  Apropos de Tg. Mures, deci tu sustii ca romanii nu s-au batut cu ungurii atunci, ci cu securitatea... s-au batut si ungurii cu securitatea ? Pe Cofariu l-a bagat in spital securitatea, nu-i asa ? Ungurul ala, care a fost condamnat pentru tentativa de asasinat a lui Cofariu si care acum e reprezentant de marca al nu mai stiu carei organizatii violent-iredentiste, ala era securist, nu ? :)
  Cat despre istorie, ai dreptate, exista o prapastie, intre romani si unguri in privinta asta. Motivul este ca ungurii confunda povestile de adormit copii cu fapte istorice. Chiar sunt curios daca la ei in scoala chiar se invata teoria lui Roessler...

  Intre timp iti recomand urmatorul link (in engleza) :
  http://www.friesian.com/decdenc2.htm
 • 0 (0 voturi)    
  pericolul magyar hahaha (Vineri, 24 august 2007, 18:45)

  Dzsidzsi [anonim]

  cred ca nu ati observat: 56 de membri. :)) intr-o tara de 10 milioane. hmm, da asta e motiv de ingrijorare. Jobbik si Harmadik Ut din care a facut parte nici macar nu au intrat in Parlament. Spre deosebire de Romania Mare. Cine vrea sa vada amploarea manifestarilor de extrema dreapta din ungaria sa mearga pe 15 martie in Hosok Tere din Budapesta unde se aduna din toata Ungaria si Transilvania cam vreo 200-300 de oameni in fiecare an.
  Mama ce pericol!! Noua dreapta (adica noua garda de fier) din romania au mai multi membrii decat asta.
 • 0 (0 voturi)    
  ! (Vineri, 24 august 2007, 18:46)

  Dzsidzsi [anonim]

  cred ca nu ati observat: 56 de membri. :)) intr-o tara de 10 milioane. hmm, da asta e motiv de ingrijorare. Jobbik si Harmadik Ut din care a facut parte nici macar nu au intrat in Parlament. Spre deosebire de Romania Mare. Cine vrea sa vada amploarea manifestarilor de extrema dreapta din ungaria sa mearga pe 15 martie in Hosok Tere din Budapesta unde se aduna din toata Ungaria si Transilvania cam vreo 200-300 de oameni in fiecare an.
  Mama ce pericol!! Noua dreapta (adica noua garda de fier) din romania au mai multi membrii decat asta.
 • 0 (0 voturi)    
  bai mara (Vineri, 24 august 2007, 19:12)

  dan toader [anonim]

  3. I talked a lot with all the people about
  -the Benes Decret, the Trianon traity, and this idea of autonomy of the Hungarians that are leaving in other countries near the boarders.
  Could you tell me what is your position about all that.
  Do you want to want to abolish the benes decret? Discuss about the trianon? The independance of the ethnics hungarian communities in Slovakia, Romania etc?
  Would you like to rebuild the "Big Hungary"? Change the borders?
  Would you say you're nostalgic about the empire?

  Trianon is a very deep and painful wound in Hungarian history. Trianon was the peace treaty after the 1st World War when highly unfair terms were enforced on Hungary by the Antant powers. At the time of signing the treaty there were concerns that its unfair terms would create further problems in the region, which actualy resulted in Hungary joining the Axis in 2nd World War only to regain her Hungarian territories and population. It is still a problem and needs addressing in our opinion. One way would certainly be the cultural and territorial autonomy of ethnic Hungarian communities in the neighbouring countries. These Hungarian minorities abroad are still suffering from intimidation, disrimination, ethnic cleansing and often physical abuse and pogroms. Jobbik aims to defend and support these minorities to achieve autunomy for the largest ethnic minority in Europe. The revision of the Trianon Peace Treaty could also be an option that Jobbik would support. It is in our plans to resurrect a movement called "Justice For Hungary" which sprung to life after Trianon with further detailed information the Treaty and its effects, campaigning and lobbying for revision.

  ========================
  asta vrea revizuirea trianonului, zice ca maghiarii sunt purificati etnic etc. tu nu vezi ce prostii spui? sau esti in garzile astea?
 • 0 (0 voturi)    
  Prostioare fanatice (Vineri, 24 august 2007, 19:23)

  Pink Panther [anonim]

  Diferenta dintre noi si ei:
  - idiotii nostri se injura, asculta manele, se drogheaza, deranjeaza....
  - idiotii lor se organizeaza.

  Nu stiu cati idioti avem noi & respectiv au ei?!
  Asta-i problema!

  Iar caldura asta intareste armata "defectilor"!
 • 0 (0 voturi)    
  @Magyar (Vineri, 24 august 2007, 19:29)

  Hans [anonim]

  Deci, ca sa inteleg bine, la Tg. Mures in '90 s-au batut romanii cu securistii.... sau ungurii cu securistii ?In orice caz, ungurul ala care l-a batut in mod bestial pe romanul Cofariu, ala era securist. Iar acum, inflitreaza din ordinul securitatii asociatia aia violent-iredentista al carei prim-repreyentant este.

  Ai dreptate, exista o prapastie intre cele doua popoare in ceea ce priveste perceptia istoriei. Nu ma intelege gresit, eu sustin discutii pe tema asta intre romani si unguri, insa prapastia de care vorbesti provine din faptul ca ungurii confunda povestile de adormit copii pe care le invata ei cu istoria. Chiar sunt curios daca teoria lui Roessler este predata la scoala in Ungaria, sau asta e ceea ce afla fiecare ungur acasa de la mamica si taticu'...

  Intre timp, iti recomand sa citesti urmatorul link (in engleza):
  http://www.friesian.com/decdenc2.htm
 • 0 (0 voturi)    
  salutari din Europa (Vineri, 24 august 2007, 19:39)

  un maghiar [anonim]

  Dear friends, It is really funny to read your comments. Sorry that I dont (yet) write, just read, in Romanian, but I am working on it. So I will address you in English.

  1. All this media hype about this Magyar Garda is ridiculous, as seen from inside. They are a small bunch of idiots with flags, and that is it. The Hungarian extreme right is virtually non-existent, their party received 1,5 % at the last elections in 2006. As opposed to Romania, where PRM is permanently present in your parliament.
  2. Mimi, as to your historical analysis: yes, the Hungarian holocaust was terrible, executed by the Germans after they occupied us in March 1944. But wasnt it the Romanians themselves who slaughtered their on Jews in Moldova and Bessarabia, without any German pressure? Some 300,000? And you must have heard about what the Romanian Army did in Odessa after the Romanian HQ was bombed by insurgents? The Germans had to stop the killing of local Jews, it was too much even for them.
  3. Mircea, most of what you were told in Sziget is really stupid, if that is indeed what you were told. With one big exception: despite all the nice indoctrinating myths you learn in school about the Dac mother and the Roman father, the Romanians migrated from the Balkans peninsula (where traces of them are still found) and reached Hungary at around the 12th century.
  4. Klaus: We tried to stop Romanias NATO-accession? Ridiculous. We supported it. All your talk of Romania being a big country and Hungary a small country losing terrain in EU and NATO smacks of your inferiority complex. We may have only 10 million inhabitants, but a Hungarian citizen still produces twice as much GDP than a Romanian one. Why is that, Klaus? And why is that that Hungarians are not hated all around Western Europe because of the behaviour there, as opposed to Romanians, who are mentioned with despise everywhere I go? You are a little bit frustrated, Klaus. Do you often dream about Hungarians? Go and see a psychiatrist.
 • 0 (0 voturi)    
  Mimisor, ai gresit adresa (Vineri, 24 august 2007, 20:25)

  judex [anonim]

  Mimi draga, ai gresit adresa. Pe langa faptul ca nu sun antisemit, sunt un admirator al statului Israel si evreilor adevarati, care se chinuie sa supravietuiasca in conditiile provocarilor vecinilor. Pentru informarea ta, am sprijinit interesele statului Israel in privinta inaltimilor Golan in divergentele cu Siria. Totusi, vreau sa intelegi ca fiecare lucru are lungimea lui fireasca. Tot ce se exagereaza nu duce la nimic bun. Poate intelegi si tu si altii care gandesc ca tine si ajungem cu totii la pace. Nu crezi ca-i mai bine asa?
 • 0 (0 voturi)    
  Pt. Magyar (Vineri, 24 august 2007, 22:45)

  Silviu [anonim]

  Nu prea inteleg de ce atatea discutii despre cine a venit primul in ardeal. Ce a fost a fost; acum, hai sa-i lasam pe locuitori sa-si traiasca viata in pace, fiecare unde are casa lui. Cei care vor sa plece, sa o faca din proprie initiativa, nu obligati de cineva.
  Ca daca tot stam sa o luam asa, Ungurii si Finlandezii chiar nu au ce cauta in Europa, ci mai degraba prin Mongolia. La fel pentru Nemti si toti celianti barbari care ne-au invadat continentul.
  Ca daca stam sa judecam asa, atunci eu zic mai bine capitala europei sa fie la Roma si limba nationala ar trebui sa fie latina, ca acum 2000 de ani.
 • 0 (0 voturi)    
  @ un magyar (Vineri, 24 august 2007, 23:43)

  m [anonim]

  Everything you say there is relative. I strongly believe that the romanian people was formed here for two simple reasons: one is that there is more historical evidence sustaining this theory and second because somebody HAD to be here when Attila & friends arrived. There we're people in America too at that time even though it wasn't discovered yet. Your folks couldn't just find empty land with no people. Get over it.

  And the fact that hungarians are more loved in europe that's relative too. Slovak people are in "love" with you as much as romanians are :) Same things going on. That's what I know from my own experience.

  And by the way... One month ago I've been cheated in Budapest by a hungarian folk that left me without 10.000 forints. So were'd all the good people go?

  Now don't get me wrong man, I like Hungary and I like hungarians and I believe that all this crappy national shit is beeing "fired" by politicians. I like Hungary because it's nice and clean, and most people are very civilized and serios about what they do. The fact that you are positioned closer to the Central Europe and as centuries went by your people had a lot of contact with western civilisations helped you reach the level you are on now. That's where the "difference" comes from. But don't forget we're all humans after all and what matters is to keep it that way. We should have a beer sometime :)
 • 0 (0 voturi)    
  pt m,hans, un maghiar (Sâmbătă, 25 august 2007, 1:14)

  Magyar [anonim]

  hans:

  Nu intru in controversa asta dar nici Cofariu nu avea ce cauta acolo, totul a fost regizat cu profesionalism. Habar nu-ai.

  un maghiar:

  you consider Morvai Krisztina (who suports the movement) a idiot? She is quite radical in her views but I agree that what has happened in the last 17 years (and especially in the last years) in Hungary was not exactly how it should have been.

  Alex:

  Nu ca ar avea legatura cu subiectul asta dar iti reamintesc ca armata maghiara era sanctionata/restrictionata de Antanta ca efectiv si echipare dar tot Antonescu a cerut ca Axa sa arbitreze la Viena :)) ..aici la 50 m de unde stau.

  m:

  You are confusing theories with facts. I respect your opinion about the Romanian ethnogensis but it stays as it is, an opinion. I have a different one. Please have a look in Britanica, Wikipedia..etc.
 • 0 (0 voturi)    
  pentru m (Sâmbătă, 25 august 2007, 3:35)

  un maghiar [anonim]

  Look, nobody denies the Dacians were in Transylvania, and nobody denies that Dacia was a Roman province, right? Cuz this is basically what your historical evidence can prove. Nothing more. Certainly not that the Dacians or the Romans in Dacia had anything to do with present-day Romanians. And there are some tangible signs that they dont::
  1. Dacians were basically wiped out by the Romans, even Romanian historians acknowledge that.
  2. It was mostly Greek-speaking legions stationing in Dacia, vulgar latin was not really spoken there.
  3. Roman rule lasted for 170 years only, too little for real latinization.
  4. Development of Romanian language and high-degree latinization of your language indicate that it took place for many centuries in the deep Balkan peninsula, today's Macedonia, Bulgaria: you, like the Albanians, are descendants of the local thracian peoples. The Albanians were isolated and not latinized, but Romanians were (why do you have dozens of Albanian words in your basic wordstock, eg. vatra?)
  5. Of course, Transylvania was not empty: it was populated during the great migration by gepids, langobards, avars, etc, until everybody was swept by the slavs in 6-7th centuries.
  5. Placenames demonstrate that there was some Slavic population in Transylvania, when Hungarians arrived in late 9th century.

  Check your words and you'll see that everything I wrote fits perfectly your argumentation - i didnt deny them: every myth has some truth element.

  And I agree that we must step over nationalistic crap, but pls understand that whereas Hungarians (for reasons that cannot be detailed here) have already a deconstructivist and critical attitude to history, generations of Romanians continue to be brought up indoctrinated by myths that serve political reasons (It's not me saying this: read Lucian Boia).

  And pls dont confuse Slovak and Romanian attitudes to Hungarians with modern (1-2 year old) western european attitudes to Romanian emigrants there:)
 • 0 (0 voturi)    
  pentru magyar (Sâmbătă, 25 august 2007, 3:38)

  un maghiar [anonim]

  No, i dont consider her an idiot. She is a nice lady. Just a bit naive, and she committed a mistake by joining these lamentable guys who make more damage than profit to what they think they represent. They are perfectly harmless, but they can be used as tools in the hands of Hungarian post-communists.
 • 0 (0 voturi)    
  judex (Sâmbătă, 25 august 2007, 8:37)

  Dina [anonim]

  Din pacate Mimi are dreptate, esti antisemit( tot asa se cheama) chiar evreu fiind, pentru ca imparti lumea in 2: evrei si goymi.
 • 0 (0 voturi)    
  Pentru Magyar (Sâmbătă, 25 august 2007, 12:37)

  Marius [anonim]

  Daca citesti articolul de pe wikipedia in legatura cu originea romanilor ai sa observi ca argumentele pro continuitate daco-romana sunt palpabile (dovezi arheologice, documente ale istoricilor antici, documente ale imparatilor post romani ) iar cele pro migratie sunt speculative (cuvinte comune, lipsa dovezi, etc...).
 • 0 (0 voturi)    
  antisemit? (Sâmbătă, 25 august 2007, 13:20)

  judex [anonim]

  Nu doresc sa continui o polemica care nu duce la nimic cu niste personaje care nu respecta decat adevarul lor. Constat ca daca esti corect si vrei adevarul esti etichetartca antisemit. Parca imi aduce aminte de cominternisti si NKVD-isti si de ura de rasa. Rusine. Numai adevarul si cinstea conteaza, daca vrem sa traim intr-o lume mai buna pentru noi toti (nu numai pentru unii).
 • 0 (0 voturi)    
  Re: Pentru Magyar (Sâmbătă, 25 august 2007, 13:23)

  zet [anonim]

  Marius, ori ai citit doar Wikipedia si te-ai limitat la atat, ori n-ai citit atent. Numele de Filippide iti spune ceva? Ar trebui, pentru ca este roman. Citeste-l. N-o sa-ti convina, dar citeste-l. Poate vei reusi sa intelegi ca multe din acele dovezi arheologice au fost contrafacute si asat s-a dovedit de catre un roman.

  Pe de alta parte, nu inteleg de ce ne agatam atat de contiunuitatea daco-romana, nu inteleg ce este atat de rau in a te trage din balcani. Ca oricum nu suntem o natie model nici de invidiat nu suntem, dimpotriva. Asa ca...?
 • 0 (0 voturi)    
  cheap theories.. (Sâmbătă, 25 august 2007, 14:09)

  a vlah [anonim]

  hey Magyar get over Roesler!
 • 0 (0 voturi)    
  pt magyar 7 (Sâmbătă, 25 august 2007, 14:28)

  roman [anonim]

  imi pare rau ca nu ati stiut, dar wikipedia este o enciclopedie online, in care oricine poate pune orice fel de informatii fara a le verifica nimeni. asadar, va implor, nu credeti chiar tot ce scrie pe net.
 • 0 (0 voturi)    
  pt a vlah (Sâmbătă, 25 august 2007, 18:42)

  un maghiar [anonim]

  Thanks for your substantiated denial of my "chep theories" - but saying "get over Roesler" seems to be a bit weak argument, dont you think so?
 • 0 (0 voturi)    
  pe loc repaus! (Sâmbătă, 25 august 2007, 18:55)

  attila pui de dac [anonim]

  hai ca-mi place... hotnews.ro expune un subiect precum un fruct copt si dulceag lasat in gradina la bunul apetit al diversilor gandaci de diferite rase... asa va bagati si voi cu totii mai mari experti in teorii de continuitate daco-romane si mai mari doctori in chestiuni de hebraica sau maghiarisme... mai baieti, pe loc repaus si mai relaxativa putin? vad ca-i vreme buna in toata pannonia si dacia, mai iesiti si voi la o cafea sau o berica
 • 0 (0 voturi)    
  for magyar & friends (Duminică, 26 august 2007, 0:19)

  Octavius [anonim]

  How it comes that an entire population was wiped out by romans and romans spoke mostly Greek????
  Are You insane?
  Even if Romans wanted to commit mass genocide in Transylvania, they simply couldn't do it. In such a forested( more than 80%) and mountainous area as Transylvania was, would have been practically impossible to "clean" the country of locals.
  Even imagining that all the Dacian male population died in the war is at least grotesque and again, impossible. It is acceptable to think cities were easy targets, but in Antiquity except for Rome,all the cities were short numbered and the urban population was much under 10%.
  Secondly the roman army was very heterogeneous consisting of people largely coming from today Spain, Italy and North Africa and not so much from Greece.
  And yes, although 170 of occupation is short time for romanization we have to accept 2 other realities. First the commercial and cultural ties between Dacians and romans existed at least a century before the 101-102 and 105-106 wars. Secondly, after the Roman conquest a vast process of colonization with veterans and other Latin speaking people from all over the empire begun in Transylvania..
  So today, in this ligth isn't to difficult to understand why the Daco-romans and later the Romanians have always been the vast majority in Transylvania and how they were not poften present in the chronicles of the Dark Ages as they have been occupied by the invading Hungarians in a vulnerable moment - at the beginning of the recreation of the state structure(there were several daco-romanian states which would have in time, naturally united).
  It is sad Hungarians don't admit their historical guilt in delaying Romanian centralization. We instead never claimed parts of Hungary. Maybe here is the mistake.
 • 0 (0 voturi)    
  for octavius, un maghiar (Duminică, 26 august 2007, 22:51)

  24.06.1927 [anonim]

  for octavius: well done, pal! 1-0 against "un maghiar"
  for "un maghiar": I do not worry, tell whatever u want - true or false - remember where we live and what time it is now.. Place is Europe, and it's 2007. So, sell me crap! I do not buy it, cause it's 2007.. Think it over! U have no chance in this world in 2007.
 • 0 (0 voturi)    
  @ un maghiar (Duminică, 26 august 2007, 23:14)

  24.06.1927 [anonim]

  Just forgot to tell you something: u maybe think "virtually" extreme right in H is non-existent.. but, well, I think unofficially a lot of your pals are kinda this "virtual" stuff :))

  now.. in RO, the crap-party "Romania Mare" has some ..let's say 10% of votes (maybe is more, or less..who gives more than a shit?!). But, my "un maghiar", if all my peer Romanians could see what crap you're telling, believe me there would be some 20 millions of "extreme right" here.. :))
 • 0 (0 voturi)    
  for "un maghiar" (Luni, 27 august 2007, 0:40)

  octavius [anonim]

  So, because your run out of arguments supporting Roesslerian mithycal theory (which in itself puts the seeds of Hungarian extremism) you start inverting the things. Suddenly, in subtext, you name yourself "civilized" and your extremist counterparts become "virtual" even non-existing while we, most of the Romanians become the real extremists because 10% is "virtually" the same with 100%("some 20 millions"). What do you do is manipulation of reality and an UNcivilised dirty attack, providing false arguments.
  Let me say to you PRM is not the same with your extreme right and i can't see how did you concluded that I am an extremist.
  PRMs leader is a nut demagog and his percents plumeted constantly in the past years. Many of those 10% who vote him are not extremists but disappointed by the corrupted Romanian political class. Come everywhere in Romania before judging and you'll see nobody will harm you or will threaten you and nobody is intending to aggress Hungary or take from its national territory.
  I'm afraid you look for extremism in the wrong direction with an evil eye.
 • 0 (0 voturi)    
  for "un maghiar" (Luni, 27 august 2007, 0:52)

  Octavius [anonim]

  One more thing: if you are so full or resentment and acid toward us and still you're making the huge effort to learn an relatively uninternational language as Romanian that tells something. Don't tell others to go to psychiatrist when you may be the one in need. Are you a specialist? Or there is still for some a long way to civilization?
 • 0 (0 voturi)    
  pt ultimul post (Luni, 27 august 2007, 1:08)

  Selim [anonim]

  Eu vreau sa ii multumesc lui "un maghiar" pt ca ne-a prezentat argumentele gandirii lor, intr-un mod civilizat. Iar celor care considera ca 10% in parlament pt PRM nu este o problema grava, ii sfatuiesc sa se mai gandeasca, ma gandesc ca si o parte din nemti in anii treizeci, s-au gandit tot asa, si uite ce au patit. Extremismul fie el politic sau ideologic, este un concept de care trebuie sa ne ferim pt ca nu a adus nimanui nici odata nimica bun

Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version