Radicalii de dreapta din Ungaria isi ascut sabiile, scrie ziarul austriac Die Presse, citat de Rador. Lunile trecute au aparut pe scena extremei drepte din Ungaria mai multe organizatii paramilitare, iar Organizatia internationala a evreilor s-a aratat ingrijorata de acest fenomen si a adresat o scrisoare primului-ministru ungar Ferenc Gyurcsany.

Congresul Mondial Evreiesc (WJC) ii cere premierului sa ia atitudine hotarata impotriva "Garzii Maghiare" facand uz de toate mijloacele juridice necesare.

In spatele organizatiei radicale de dreapta se afla partidul ultraextremist Jobbik si liderul sau Gabor Vona, insa in afara acestuia sunt implicate toate figurile centrale ale dreptei radicale care au provocat luptele de strada de la Budapesta, din luna martie.

Scopul Garzii Maghiare este de a crea conditii-cadru pentru "autoapararea nationala". Pentru a realiza acest obiectiv, membrii organizatiei paramilitare urmeaza sa fie instruiti atat in privinta disciplinelor sportive de lupta, cat si in manuirea armelor.

Seful partidului Jobbik, Gabor Vona, a precizat ca principalele sarcini ale "Garzii" constau in apararea cetatenilor, apararea in fata catastrofelor si cultivarea traditiilor nationale, cum ar fi si intretinerea cimitirelor unde se odihnesc militarii participanti la razboi.

"Garda" vrea sa instruiasca si tineretul maghiar "atat sufleteste, cat si spiritual si corporal pentru ziua in care oamenii vor trebui mobilizati".

Vona nu a exclus in acest sens posibilitatea unui razboi cu Romania sau Slovacia, unde traiesc minoritati maghiare.

Garda Maghiara a provocat nemultumire publica si datorita uniformei sale de culoare neagra. Multi vad in acest fapt reminiscente ale SS. De asemenea, si steagul rosu-alb al paramilitarilor a provocat indignare, pentru ca aduce frapant cu simbolul crucii cu sageti ale bandelor naziste din Ungaria.

Fiind la putere in Ungaria la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, acestia nu erau cu nimic mai prejos in manifestarile lor brutale fata de nazisti.

Primii 56 de membri ale garzilor vor depune juramantul zilele urmatoare. Potrivit lui Vona, numarul membrilor urmeaza sa creasca pana la sfarsitul anului in curs la 1.000 de persoane.