Ministerul Justitiei a remis presei un comunicat in care demonteaza informatiile privind criticile aduse de Banca Mondiala ritmului de implementare a reformelor.

Mai mult, in comunicatul oficial se arata ca, potrivit concluziilor raportului, Banca Mondiala felicita Directia de Implementare din MJ pentru activitatea derulata, cooperarea cu alti factori implicati si respectarea stricta a procedurilor Bancii privind achizitiile si cerintele referitoare la administrarea financiara”.

Iata, in intregime, comunicatul Ministerului Justitiei:

Ca urmare a articolelor de presa privind raportul Bancii Mondiale, Ministerul Justitiei apreciaza ca informatiile privind reformele din justitie au fost prezentate trunchiat si acestea nu reflecta realitatea.

Ministerul Justitiei face urmatoarele precizari:

• Imprumutul pentru Proiectul de reforma a sistemului judiciar a fost acordat de Banca Mondiala in mai 2006. Acesta cuprinde patru componente toate fiind in derulare, cu termen de finalizare in 2011.

• Directia de Implementare a Proiectelor Finantate din Imprumuturi Externe (DIPFIE) este directie functionala in cadrul Ministerului Justitiei.

• Conform concluziilor raportului, “Banca Mondiala felicita DIPFIE pentru activitatea derulata, cooperarea cu alti factori implicati si respectarea stricta a procedurilor Bancii privind achizitiile si cerintele referitoare la administrarea financiara.”

• Toate aprecierile Bancii Mondiale cu privire la incetinirea sau blocarea progrelelor din sistemul judiciar reprezinta o imixtiune in justitia romana a unui organism care nu are competente de evaluare profesionala a acestui domeniu.

• Referirile la Legea ANI sunt total neadavarate, avand in vedere ca adoptarea Legii privind Agentia Nationala de Integritate este principalul progres consemnat de Raportul de tara din 27 iunie.

• De asemenea, referirile la Codul Penal si Codul de Procedura Penala sunt eronate, din moment ce Guvernul a aprobat, in data de 25 iulie 2007, tezele prealabile ale noului Cod de Procedura Penala, Ministerul Justitiei previzionand ca revizuirea Codului sa fie terminata pana in luna decembrie 2007.

La intalnirea cu expertii Bancii Mondiale, din 28 iunie 2007, ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a dat asigurari Bancii ca Guvernul nu va incetini procesul reformei justitiei si Ministerul va lua masurile necesare pentru a continua aceste reforme.