Autoritatile ruse pun la cale crearea unui analog petrolier al Gazprom, pe baza Rosneft si unde, alaturi de alte active, va intra si una din cele mai mari companii private - Surgutneftegaz, precum si societatea de stat Zarubejneft. Aceasta supercompanie va fi infiintata inainte de alegerile din 2008.

Asemenea monstri vor constitui, curand, fundamentul economiei ruse, scrie cotidianul electronic rus Gazeta, citand agentia Energy Intelligence Group (EIG).

O astfel de companie va deveni, fara indoiala, lider pe piata petrolului din Rusia. Directorul si proprietarul real al Surgutneftegaz, Vladimir Bogdanov, ar putea primi un pachet substantial al acestui gigant.

Acum, cand statul nu mai sta la discutii cu oamenii de afaceri - suficient de amintit povestea patronului Russneft, Mihail Guteriev - o astfel de marinimie pare ciudata, dar explicabila.

Problema este ca, in 2003, cand Surgut a fost supusa unor uriase presiuni din partea structurilor controlate de omul de afaceri Viktor Vekselberg, care dorea sa puna mana pe actiunile companiei petroliere, Bogdanov a cerut ajutorul Kremlinului. Se pare ca in contul sprijinului de atunci Bogdanov a fost acum de acord sa mearga la fuziune cu companii de stat.

„Consideram corecta politica autoritatilor ruse de creare a unor companii de nivel mondial si unde statul sa detina o participare egala”, spun analistii citati de Gazeta. „Rosneft reprezinta principala idee investitionala a acestui an. Prin performantele ei operationale si financiare, ea a desfiintat mitul despre companii de stat ineficiente”.

Intr-adevar, comenta Gazeta, intr-o tara unde puterea executiva este atat de puternica, o asemenea companie are toate sansele sa se realizeze. In plus, istoria cu Rosneft poate fi model si pentru alte companii. Practic, crearea unor astfel de monstri poate insemna un noua etapa a de-privatizarii.

De exemplu, dupa un scenariu similar ar putea evolua procesul de crestere a companiei ALROSA. Se zvoneste ca ei ii vor fi atasate companiile „Polul aurului” si „Norislki nikel”. La fel va fi marita si societatea Rosoboroneksport.

In privinta companiilor private, ele vor stapani segmentul de retail si sectorul bancar.