De la caz la caz, institutiile pot solicita diverse documente care necesita mai multe drumuri, insa acest lucru este necesar doar o singura data.

Cu toate ca este cea mai comoda, plata online este cel mai putin utilizata, statisticile aratand ca mai putin de 1% dintre romani utilizeaza aceasta practica. Majoritatea prefera sa mearga, in continuare la ghiseu, o alternativa fiind plata la bancomat.

Pentru achitarea online a facturilor, se pot accesa fie site-urile companiilor sau institutiilor la care se fac platile sau site-urile speciale care intermediaza astfel de tranzactii.

Trebuie precizat faptul ca se percep comisioane intre 1-3% din valoarea facturii. Conform RomCard, in primele 6 luni ale anului in curs, s-au platit pe internet facturi in valoare de 16,5 mil. euro, aici fiind incluse si cumparaturile online.

Indiferent de furnizor, achitarea facturilor din fata calculatorului se face in general dupa aceleasi reguli.

Primul pas este autentificarea pe site-ul furnizorului, alegerea optiunii de plata online si completarea unor campuri obligatorii cu informatii legate de identitatea platitorului, dar si numarul facturii, suma achitata, perioada aferenta serviciului platit etc.

Ulterior se intra intr-o pagina securizata, unde se face plata propriu-zisa. Plata trebuie confirmata de institutia careia i se adreseaza printr-un email, care este si dovada, pentru platitor, a achitarii facturii. Este obligatoriu ca fiecare serviciu online care accepta plata cu cardul sa foloseasca o modalitate de confirmare a platii.

De exemplu, in cazul Ghiseului Virtual de Plati, prin care se pot plati amenzile de circulatie, se trimite platitorului dovada de plata in format pdf.

Toate companiile de telefonie, cu exceptia Cosmote permit plata online a facturilor.

„Suntem in discutii si vom oferi in curand clientilor nostri si aceasta posibilitate de achitare a facturilor”, au declarat oficialii Cosmote. Pentru o factura la Distrigaz este suficienta accesarea site-ul www.e-facturi.ro, in acelasi mod putand fi platite si facturile la energia electrica.

Si ratele la banca se pot plati de acasa, prin sistemul e-banking, facilitate disponibila in ultimul an la majoritatea bancilor din Romania.

Un articol de Paul Barbu

Integral in Gandul