Potrivit informatiilor acestora, Busuioc, pe care l-au monitorizat timp de trei luni, este, din anul 1980, cadru activ al GRU - serviciul secret al armatei ruse. Aceleasi surse sustin ca Busuioc are, din 1990, gradul de colonel in Directia Principala de Informatii (GRU) a Statului Major al Armatei Rusiei.

Pozitia sa l-ar fi ajutat sa aiba relatii cu renumiti oameni de afaceri din Rusia, Ucraina si Moldova, fosti tovarasi din acelasi serviciu secret.

„Ivan rusu“, cum i se mai spune lui Busuioc, este dat in urmarire din 2006. Fotografia lui sta de atunci pe site-ul Politiei Romane, la pagina cu persoane urmarite.

Vineri, in momentul retinerii, el a prezentat calm politistilor actele, a declarat ca nu stia ca este cautat, pentru ca avocatul sau nu l-ar fi instiintat de acest lucru, si ca a locuit numai in Romania din anul 2006.

„Ivan rusu“ are o prietena in Romania si au locuit impreuna la mai multe adrese.

Cit timp a fost cautat, Busuioc a tinut permanent legatura cu Shimon Naor, urmarit si el de politisti, despre care exista informatii ca acum s-ar afla in Africa de Sud, unde are o firma de constructii.

Ion Busuioc era dat in urmarire de politisti din anul 2006, fiind condamnat la patru ani de inchisoare pentru trafic international ilegal de armament, intr-o retea din care facea parte si Shimon Naor. Busuioc este cercetat intr-un dosar in calitate de reprezentant al societatii Loratel Trading Ltd.

din Limasol-Cipru, alaturi de Shimon Naor si Jeni Mantescu, ambii reprezentanti in Romania ai societatii Orient Energy Agencies&Services Ltd. din Israel, si de Ion Menciu, director general al companiei aeriene Acvila Air Romanian Carrier.

In anii ’98 si ’99, cei patru au derulat, prin intermediul firmelor, mai multe transporturi de arme si munitii catre tari supuse embargoului international privind livrarile de armament, precum Nigeria si Eritreea.

Rolul lui Ion Busuioc in afacerea cu Shimon Naor era de a inlesni traficul de armament prin intermediul firmelor sale.

Busuioc primea de la Naor certificatele falsificate „end user“ (de utilizator final) cu destinatie catre tari unde vinzarile de arme erau legale, de exemplu Yemen, pentru a obtine de la autoritatile romane licente pentru export de armament si munitie, acte pentru transport. Transporturile erau apoi deturnate catre tari cu embargo pentru arme.

Anchetatorii mai spun ca toate firmele lui Busuioc nu sint inregistrate oficial si figureaza in paradisuri fiscale.

Shimon Naor, pe numele sau adevarat Simon Herscovici, a fost arestat in acelasi dosar de trafic cu arme in anul 1999, dupa ce a primit o pedeapsa cu inchisoarea de sapte ani. A fost eliberat din viciu de procedura.

La scurt timp dupa aceea, avocata lui, Lidia Peter, si alti magistrati au fost arestati pentru luare de mita, fiind acuzati ca ar fi primit bani pentru a revoca mandatul de arestare preventiva a israelianului. Naor a fugit din Romania dupa eliberare.

Integral in Cotidianul