Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" anunta ca stirea potrivit careia in noaptea de luni spre marti planeta Marte va fi cel mai luminos astru de pe cer si se va vedea ca o a doua Luna, este o "farsa martiana". Specialistii spun ca informatia foloseste date din 2003 pentru a-i induce in eroare pe creduli.

Astfel romanii sunt indemnati sa se uite pe cer luni noaptea, in jurul orei 0:30, cand Luna ar fi concurata ca dimensiuni si stralucire de planeta Marte. Se mai spune ca ar fi o ocazie unica pentru ca Marte nu ar mai fi atat de aproape de Pamant decat in 2287.

De fapt, explica specialistii de la Observatorul Astronomic, opozitia lui Marte, adica momentul cand este vizibila toata noaptea, fiind in partea opusa Soarelui, vizibila de pe Pamant, se produce odata la 2 ani si 6 luni. Ultima opozitie a fost in seara de 7 noiembrie 2005. Urmatoarea va fi in 24 decembrie 2007.

In septembrie, va fi vizibila incepand cu ora 2 si va aparea ca o stea slaba ca stralucire in constelatia Taurus. Asa ca nu va uitati zadarnic pe cer in asteptarea unor peisaje martiene.