Comerciantii din apropierea bazei de la Mihail Kogalniceanu au profituri consistente datorita americanilor stabiliti acolo, scrie publicatia militara americana Stars and Stripes in editia electronica de luni.

Unul dintre ei este Gheorghe Enache care declara ca afacerile ii merg foarte bine de cand au venit americanii in zona. El are un hotel unde ii primeste pe oaspetii americani. Profitul i-a crescut anul trecut cu 20% si acum vrea sa-si extinda hotelul.

Publicatia comenteaza insa ca impactul prezentei trupelor americane langa portul Constanta de la Marea Neagra asupra economiei intregii tari nu va fi semnificativ, dar romanii spera ca marile corporatii din SUA isi vor deschide filiale in Romania.

Pana atunci, Pentagonul investeste milioane in de dolari in economia locala. Anul acesta, guvernul american va aloca 35 de milioane de dolari pentru demolarea cladirilor vechi si construirea unora noi in fosta baza romaneasca, potrivit Corpului Inginerilor din cadrul armatei americane. Acestea vor adaposti circa 2 000 de militari.

Inca 20 de milioane de dolari vor fi alocate, in 2008, pentru construirea unor noi imobile in incinta bazei Mihail Kogalniceanu.