Partidul Social Democrat va depune o motiune de cenzura impotriva guvernului Tariceanu la inceputul noii sesiuni parlamentare, a declarat luni liderul PSD, Mircea Geoana, in deschiderea Comitetului Executiv al formatiunii.

"Nu vom cautiona un guvern care nu-si indeplineste atributiile mandatului si nu raspunde asteptarilor populatiei", a afirmat Geoana, adaugand ca scopul motiunii va fi aducerea la conducerea tarii a unui "guvern stabil si competent, capabil sa aduca solutii la adevaratele prioritati ale romanilor".

In opinia liderului PSD, noul executiv va avea ca prioritati imbunatatirea calitatii vietii, cresterea salariilor si pensiilor, sprijin pentru agricultura, dezvoltarea invatamantului si a educatiei.

In cazul unui vot pozitiv in Parlament, Mircea Geoana a anuntat ca va initia consultari cu celelalte partide parlamentare, daca presedintele Traian Basescu va refuza sa nominalizeze un prim-ministru social-democrat. "Vom vota impotriva oricarui partid de dreapta", a declarat Geoana, oferind ca varianta alegerile anticipate.

Pana in prezent niciun partid nu si-a exprimat disponibilitatea sa participe alaturi de PSD la formarea unui nou guvern. PD a anuntat ca va sprijini orice motiune de cenzura impotriva guvernului Tariceanu, in timp ce liberalii nu si-au exprimat nicio intentie de a discuta cu PSD.

Liderii UDMR au afirmat sambata ca doresc sa se intalneasca cu social-democratii pentru a-i face sa se razgandeasca in privinta motiunii de cenzura.

Comitetul Executiv al PSD urmeaza sa stabileasca luni si candidatii partidului pentru alegerile europarlamentare sau, cel putin, primele opt sau noua pozitii de pe lista.

Surse din PSD sustin ca, potrivit unui sondaj intern, in fruntea listei s-ar afla secretarul general Titus Corlatean si vicepresedintii Cristian Diaconescu si Victor Ponta, insa acestia au refuzat pana in prezent includerea pe listele pentru alegeri europarlamentare.