Procurorii rusi au anutat, luni, ca au fost arestate zece persoane suspectate de implicare in cazul asasinarii jurnalistei Anna Politkovskaya. Potrivit agentiei Itar-Tass, citata de Reuters, procurorul general al Rusiei, Iuri Chaika, a declarat ca "s-au facut progrese majore in rezolvarea acestui caz si, in viitorul apropiat, cei arestati vor fi pusi sub acuzatie in mod oficial".

Anuntul a fost facut in timpul unei intrevederi cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. Sursa citata nu a oferit nici o alta informatie cu privire la identitatea arestatilor.

La aproape un an de uciderea jurnalistei, acestea sunt primele arestari anuntate in cadrul anchetei, desi liderul de la Kremlin daduse personal asigurari in decembrie 2006, ca "cei mai buni profesionisti ai politiei si justitiei" au fost mobilizati pentru acest caz.

Anna Politkovskaia era cunoscuta pentru criticile acide formulate la adresa presedintelui Vladimir Putin. Ea a fost impuscata mortal pe data de 7 octombrie 2006, in liftul cladirii in care locuia, chiar in ziua in care presedintele rus isi sarbatorea aniversarea.

In primavara anului trecut, Politkovskaia publicase "Rusia in viziunea lui Putin", o carte foarte bine primita de critica din strainatate, in care il acuza pe presedintele rus de faptul ca ingradeste libertatile civile si nu poate scapa de trecutul sau de agent KGB.

"Nu-mi place de el din cauza cinismului, rasismului si minciunilor sale, din cauza masacrului unor nevinovati, petrecut in primul sau mandat", scria jurnalista.

Asasinatul a starnit ingrijorarea pe plan international cu privire la libertatea presei din Rusia.