Ministrul de externe polonez, Anna Fotyga a reprosat luni Germaniei ca a deschis un nou subiect de razboi, reluand cererile sale de restituire a lucrarilor de arta, printre care si manuscrisul unei opere de Mozart, depozitate de nazisti in timpul celui de-al doilea razboi mondial pe teritoriul polonez, informeaza AFP.

Ministrul a anuntat ca a cerut ministrului culturii sa pregateasca o lista a bunurilor culturale poloneze detinute, in prezent, de muzeele germane.

''Noi estimam pierderi de peste 20 de miliarde de dolari, imaginati-va cate opere de arta'', a afirmat ministrul polonez de externe intr-un interviu aparut in cotidianul polonez Gazeta Wyborcza, citat de AFP.

Expertii germani afirma pe de alta parte ca Germania si aliatii sai au predat deja operele poloneze care nu au fost distruse de razboi.

La sfarsitul lunii iulie, guvernul polonez si-a aratat nedumerirea fata de afirmatiile negociatorului german privind restituirea operelor de arta germane ramase pe teritoriul Poloniei dupa cel de-al doilea razboi mondial. Frustrat de absenta rezultatelor, negociatorul Tono Eitel a afirmat ca numai Polonia si Rusia refuza sa restituie bunurile culturale germane.

Germania doreste, in special, recuperarea tezaurului Bibliotecii Nationale a Prusiei, evacuat din Berlin la Cracovia pentru a-l proteja de bombardamentele aliate. Printre elementele de tezaur ar figura partituri originale de Mozart, texte de Goethe si chiar manuscrisul unui imn national german.

Polonia considera ca tot ce se afla pe teritoriul sau la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial ii apartine si sustine ferm ca nu a furat nimic.

“Exista un proces de negociere foarte laborios” inceput dupa 1991, a afimat pentru AFP, purtatorul de cuvant, adjunct al ministrului german al Afacerilor Externe, Julia Gross,.

De la sosirea la putere in toamna lui 2005 a fratilor Kaczynski in Polonia, relatiile dintre Berlin si Varsovia s-au degradat semnificativ. Autoritatile poloneze acuza Germania de faptul ca doreste sa domine Europa si ca refuza sa considere Polonia ca partener egal in cadrul UE si NATO.