Odata cu vanzarea a 75 la suta dintre actiunile Rompetrol, Dinu Patriciu a ajuns sa fie mai bogat decat Donald Trump, scrie EvZ. Specialistii cred ca tranzactia va avea influente asupra pietei romanesti de profil, noteaza Romania Libera. Cotidianul prezinta intreaga istorie a grupului petrolier condus de Patriciu. Totodata, Gandul mentioneaza ca Patriciu a incasat pe Rompetrol de trei ori mai mult decat a luat Romania pe Petrom.

A dat lovitura

Mai bogat cu 2,16 miliarde de dolari, Patriciu va pastra controlul a 25% din intregul grup Rompetrol (The Rompetrol Group - TRG), prin intermediul firmei elvetiene Rompetrol Holding, dar va continua sa conduca grupul si din postura de presedinte si director general.

In urma acestei tranzactii a fost facuta publica si valoarea la care a fost evaluat intreg grupul Rompetrol: 3,616 miliarde de dolari.

Patriciu - care controleaza 80% din Rompetrol Holding - ar urma sa primeasca circa 2,16 miliarde de dolari, in timp ce partenerului american al acestuia, Phillip Stevenson - detinatorul a 20% din firma din Elvetia -, ii vor reveni aproximativ 540 de milioane de dolari.

Analistii cred ca detinerea pe care si-a pastrat-o Patriciu va ajunge sa valoreze in cativa ani cat participatia pe care a vandut-o, mai ales in contextul in care cei doi parteneri anunta deja investitii importante.

Integral in EvZ

Efecte negative in urma tranzactiei

Contactat de Romania libera, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere si Independente Petrom, Liviu Luca, una dintre cele mai influente persoane din domeniul petrolier, s-a marginit sa spuna ca "este o afacere privata si, daca statul roman nu are nici o obiectie, nici eu nu am". Luca a spus ca tranzactia va avea influente asupra pietei romanesti de profil, insa a refuzat sa detalieze.

La randul lui, consultantul financiar Bogdan Baltazar atrage atentia asupra faptului ca tranzactia va asigura, in primul rand, accesul Rompetrol la resursele petroliere din Asia Centrala. "In al doilea rand, se va crea pe piata romaneasca o alternativa la aprovizionarea din Federatia Rusa", ne-a declarat Baltazar.

Pe de alta parte, reprezentantii Petrom si cei ai Lukoil sustin, negand evidenta, ca tranzactia nu va avea un impact semnificativ asupra pietei petroliere romanesti.

"Modificarea structurii actionariatului Rompetrol Group, confirmata astazi, nu va avea un impact direct asupra pietei de titei din Romania. Rompetrol este si va ramane, cel mai probabil, un competitor puternic in sectorul de downstream din Romania", apreciaza reprezentantii Petrom, firma controlata de grupul austriac OMV.

Constantin Tampiza, directorul general al Lukoil Romania, subsidiara locala a companiei ruse Lukoil, a aratat, de asemenea, ca impactul asupra pietei va fi redus.

Integral in Romania Libera

Istoria grupului petrolier

1974 - Se infiinteaza Rompetrol.

1993 - Societatea Rompetrol se privatizeaza prin metoda MEBO, dar cifra de afaceri a companiei scade in anii imediat urmatori privatizarii sub sase milioane de dolari.

1998 - Dinu Patriciu si un grup de investitori locali achizitioneaza pachetul majoritar de actiuni si cresc capitalul.

1999 - Compania isi stabileste sediul central in Olanda. In perioada 1999-2000, Rompetrol avea o cifra de afaceri de cinci milioane de dolari. Compania face prima achizitie majora, rafinaria Vega Ploiesti. In noua luni de la preluare, cifra de afaceri a rafinariei se tripleaza.

2000 - Rompetrol preia Petros - unicul furnizor de servicii la sonda din Romania in acel moment. Petros a primit intre timp denumirea de Rompetrol Well Services SA.

2001 - Grupul Rompetrol realizeaza principala sa achizitie - rafinaria Petromidia, in urma semnarii contractului de vinzare-cumparare cu Fondul Proprietatii de Stat (FPS). Petromidia si-a schimbat numele in Rompetrol Rafinare SA. Achizitia a stirnit un amplu scandal in presa centrala, care dureaza pina in ziua de azi.

Rompetrol semneaza contractul de vinzare-cumparare a Blocului 11 din bazinul Oriente din Ecuador.

In ultimul trimestru al anului 2001 isi incepe activitatea Rominserv, prima companie de Inginerie - Constructii si Mentenanta (EPCM) pentru industria de petrol si gaze din Romania, creata de specialistii in echipamente ai Rompetrol.

Rompetrol deschide Ecomaster, prima companie de servicii ecologice din Romania, in octombrie 2001.

Compania infiinteaza propria firma de transporturi, Rompetrol Logistics.

2002 - Sint reluate activitatile de petrochimie pe platforma Petromidia. Acestea sint organizate intr-o noua entitate juridica, Rompetrol Petrochemicals.

OMV Aktiengeselschaft Austria devine proprietarul a 25,1% din actiunile grupului Rompetrol.

Sint deschise filiale in Republica Moldova (Rompetrol Moldova) si in Bulgaria (Rompetrol Bulgaria).

2003 - Compania ajunge la un acord cu Ministerul Finantelor privind

restructurarea datoriilor istorice.

Rompetrol creeaza retele de depozite angro la Arad, Craiova, Simleul Silvaniei, Zarnesti, Vatra Dornei, Constanta si Bucuresti-Mogosoaia. Astazi, aceste depozite alimenteaza reteaua nationala a companiei, care include 103 benzinarii proprii si 175 de statii Partener Rompetrol.

2004 - Rompetrol Rafinare este listata la Bursa de Valori Bucuresti.

OMV vinde pachetul de actiuni de 25,1% catre managementul Rompetrol.

Grupul Rompetrol infiinteaza subsidiara Vector Energy AG cu sediul in Elvetia, specializata in comertul cu petrol si produse petroliere.

2005 - TRG isi incepe activitatea in Albania si in Georgia si deschide o reprezentanta la Moscova.

2006 - The Rompetrol Group NV(TRG), cu sediul in Olanda, anunta semnarea unui contract prin care se achizitioneaza intregul pachet de actiuni al grupului Dyneff SA, cel mai mare distribuitor independent de produse petroliere din Franta, cu operatiuni in acest stat si in Spania.

2007 - Grupul vinde 75% dintre actiunile sale companiei KazMunaiGaz din Kazahstan, pentru 2,7 miliarde de dolari.

Integral in Cotidianul

Tranzactia Rompetrol, mai mare decat cea a Petrom

Un calcul simpul arata ca omul de afaceri a incasat 2,71 miliarde de dolari (aproape doua miliarde euro). Cifra care depaseste cu mult suma incasata de statul roman la vanzarea celei mai mari firme petroliere din Romania, Petrom. De altfel, vanzarea Petrom se afla pe locul IV in clasamentul celor mai profitabile tranzactii din Romania, dupa BCR, Rompetrol si Mobifon.

Din vanzarea Petrom, statul roman a incasat doar 669 milioane de euro, restul pana la 1,5 miliarde euro( pretul tranzactiei) fiind inregistrat ca majorare de capital. Diferenta intre cele doua tranzactii este ca, odata cu vanzarea Petrom, statul roman a instrainat si rezervele petroliere ale Romaniei, dar si cea mai mare retea de distributie, rafinarii si alte active la fel de pretioase.

Tranzactia prin care Dinu Patriciu a vandut actiunile Rompetrol depaseste cu 200 milioane dolari valoarea sumei pe care Vodafone a platit-o in luna mai 2005, pentru 79% din actiunile Mobifon, preluare estimata la aproximativ 2,5 miliarde dolari. Tranzactia a fost perfectata dupa sapte luni de negocieri, consiliate de banca de investitii Morgan Stanley.

Finalizarea acordului semnat in 24 august la Alma-Ata depinde de aprobarea Comisiei Europene si a celorlalte autoritati, se arata intr-un comunicat al celor doua companii.

Integral in Gandul