Poate ca daca Denzel Washington n-ar fi luat Oscar-ul pentru rolul din Training Day, David Ayer, scenaristul peliculei, care mai avea la activ si The Fast and the Furious, n-ar fi fost tentat sa-si incerce norocul si ca regizor, si poate ca Harsh Times nici nu s-ar mai fi turnat vreodata.

Dar asa, succesul i-a dat curaj si rezultatul este mai mult decat multumitor, mai ales ca, desi inca nu se ridica la cota lui Denzel, Christian Bale face un rol de referinta al genului.

La prima vedere, avem de-a face cu un thriller clasic, cu multa bere si marijuana, cu impuscaturi, cu sange pe pereti, cu actiune trepidanta si filmari ?din mana". Subiectul filmului este insa mult mai profund, chiar daca nu original, iar Ayer surprinde cu iscusinta alienarea metropolitana.

Scenariul este verosimil si oricine s-a intalnit macar o data in viata cu o situatie in care cineva pierde totul exact atunci cand era pe cale sa-l apuce pe Dumnezeu de un picior.

Eroii lui Ayer, Jim si Mike, interpretati de Christian Bale si Freddy Rodriguez (un actor despre care vom mai auzi!), sunt inca prieteni, in ciuda faptului ca viata i-a aruncat in directii diferite. Ii tine strans legati, inca, placerea hoinarelii fara tinta, asezonata cu bere din belsug si joint-uri.

Actiunea ii surprinde exact in momentul in care sunt pe cale sa devina oameni responsabili si sa se transforme din ?baieti rai" in ?baieti buni". La fel ca in sloganul acela pervers al unei beri - inca una si ma duc! -, se decid sa porneasca intr-o ultima aventura, care insa le va bulversa definitiv vietile.

De altfel dihotomia Good Fellas Bad Guys guverneaza intregul film, spectatorul fiind indemnat, succesiv, sa incline balanta intr-una din directii. La sfarsit, ea ramane insa in echilibru, iar decizia e practic imposibil de luat, in ciuda unui deznodamant catastrofal.

Indiferent daca sunteti sau nu dispusi la o meditatie pe aceasta tema, altminteri datatoare de frisoane, a prevalentei spiritului diavolesc asupra conduitei normale, demonstratia lui Ayer este mai mult decat agreabila si, din pacate, foarte contemporana cu fiecare dintre noi.

Vremuri grele

SUA, 2007

Titlul original: Harsh Times

Scenariul si regia: David Ayer

Distributia: Christian Bale, Freddy Rodriguez, Eva Longoria, Chaka Forman, Tammy Trull

Thriller, 120 minute

Rating IMDB: 7,1/10

Rating SFin: 7/10