Ministrul afacerilor extrerne slovac, Jan Kubis, a condamnat luni crearea de catre un partid de extrema dreapta ungar a unui grup paramilitar si a cerut primului-ministru ungar Ferenc Gyurcsany sa deschida o ancheta, informeaza AFP, preluata de Rador.

"Este o chestiune condamnabila", a afirmat Kubis la o conferinta de presa, adaugand ca deschiderea unei anchete judiciare asupra acestui grup "este minimul ce se poate astepta".

AFP noteaza ca infiintarea grupului paramilitar "Garda Maghiara" a ridicat un val de neliniste la vecinii Ungariei, printre care Slovacia, Serbia si Romania. Este citat si premierul ungar, potrivit caruia aceasta formatiune constituie un "eveniment" deosebit de alarmant care "aduce rusine Ungariei si democratiei ungare".

Rador citeaza si un comentariu publicat ieri de cotidianul german Die Tageszeitung, potrivit caruia "faptul ca Fidesz s-a abtinut pana acum, ca singurul partid al spectrului democratic, sa se distanteze de Garda Maghiara, este ingrijorator.

Pentru ca extremismul de dreapta din Europa de Est este mai mult decat o stafie infricosatoare care ne bate la usa".

Potrivit Die Tageszeitung, "prabusirea regimului comunist a lasat in urma, in multe tari central- si est-europene, un vid ideologic. Deja in 1990 s-au constituit in multe locuri grupari, care se bazau pe mostenirile miscarilor nationaliste din perioada interbelica.

Tocmai aceste organizatii s-au priceput sa trezeasca instinctele nationaliste latente ale populatiei, sa reinnoiasca vechile resentimente etnice si sa instrumenteze imaginea traditionala a dusmanului".

"Fondarea «Garzii Maghiare», o organizatie paramilitara a Miscarii pentru o Ungarie mai dreapta si mai buna (Jobbik), avea menirea de a fi un semnal de alarma pentru toti acei care mai cred ca pericolul extremismului de dreapta nu exista decat in imaginatia unor publicisti sensibili, politicieni de stanga si intelectuali cu atitudine critica", mai scrie ziarul german.