Andre Gerin, primarul localitatii Venissieux,, vrea sa ii scoata pe romi din coloniile lor. In ajunul evacuarii unei tabere de circa 350 de romi, el a cerut crearea unui plan de ajutor national pentru aceasta populatie venita in principal din Romania, scrie Le Monde, preluata de Rador.

Dincolo de "imobilismul politic" asupra chestiunii, Gerin a denuntat "conditiile de viata nedemne ale acestei populatii, care sunt mai rele decat cele ale cainilor".

"Azi este responsabilitatea statului si a guvernului de a se ocupa de aceasta chestiune cu dimensiuni europene, umane, sociale si economice", a mai declarat primarul, reluand termenii unei scrisori despre care spune ca trimis-o luni dimineata primului-ministru Francois Fillon.

"Zero dispret"

Pentru a eradica taberele, Andre Gerin propunerea unui "plan national zero dispret si demnitate pentru romi".

"Trebuie sa se lucreze la proiecte individuale pentru o instalare durabila sau sezoniera in Franta fara a respinge ipoteza revenirii cazurilor care ar fi cu adevarat benevole", i-a mai scris primarul primului-ministru. "Romii sunt 600 in aglomeratia lyoneza si poate 10.000 in Franta.

Trebuie sa cream conditii decente si conforme drepturilor elementare ale omului", a declarat el pentru Le Monde, citat de Rador.

Potrivit afirmatiei sale, unii dintre romii de la Venissieux, evacuati marti dimineata, au gasit solutii de cazare in alta parte, au gasit de lucru, au acceptat chiar revenirea benevola in Romania. O prima colonie de romi pe acelasi teren a fost evacuata in 2005. La 1 august 2007, mai multe sute de romi au fost expulzati dintr-o alta tabara la Villeurbanne.