Parlamentul turc l-a numit, marti, pe actualul ministrul de Externe, Abdullah Gul, in functia de presedinte al Turciei, relateaza AFP, care citeaza surse oficiale. In cel de-al treilea tur de scrutin, seful diplomatiei de la Ankara a fost votat de 339 din totalul de 550 de membri ai Legislativului, dominat de Partidul Justitiei si Dezvoltarii (AKP), din care face parte.

O majoritate absoluta de 276 de voturi era necesara pentru a fi ales. Gul este primul presedinte al Turciei laice care a facut parte dintr-o miscare islamista.

Ceilalti doi candidati, Sabahattin Cakmakoglu, din partea Partidului Actiunii Nationaliste (MHP), si Tayfun Icli, din partea Partidului Stangii Democratice (DSP), au obtinut 70 si, respectiv, 13 voturi.

In primele doua tururi de scrutin, desfasurate saptamana trecuta, pentru alegerea candidatului AKP la presedintia Turciei erau necesare 367 de voturi, insa cele doua treimi din sufragii nu au putut fi obtinute.

Abdullah Gul si-a anuntat candidatura la presedintia Turciei cu doar o saptamana inaintea alegerilor, dupa ce, in luna mai, a precizat ca se retrage definitiv din aceasta cursa. Atunci, seful diplomatiei turce a suferit o infrangere in fata Parlamentului de la Ankara, dupa ce partidul AKP nu a reusit sa asigure cvorumul necesar pentru numirea lui Gul in functia de sef al statului.

In prezent, Partidul Justitie si Dezvoltare, aflat la putere din 2002, a castigat alegerile legislative anticipate de pe 22 iulie si dispune de o majoritate de 341 de alesi in Legislativul de la Ankara.

Opozitia - Partidul Republican si Miscarea Nationalista, acuza formatiunea AKP ca intentioneaza sa submineze caracterul laic al statului, acuzatii negate atat de Gul cat si de Recep Erdogam, seful cabinetului de la Ankara. Ei au promis ca vor adopta reforme democratice, favorabile Turciei, cu scopul de a sprijini aderarea tarii la UE.

Sustinatorii lui Gul il considera insa un reformist ambitios si un diplomat rafinat.

Abdullah Gul urmeaza sa depuna juramantul marti, la ora 18:00, dupa care va participa la o ceremonie de transfer al puterii in jurul orei 19:30.