Suma maxima pe care proprietarii de locuinte vor trebui sa o plateasca anual pe noile asigurari obligatorii, incepand din 2008, va fi de 20 de euro, conform proiectului de lege privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva dezastrelor naturale, proiect aprobat de Guvern in sedinta de marti.

Potrivit NewsIn, noul proiect de lege obliga persoanele fizice si juridice sa asigure toate constructiile cu destinatie de locuinta impotriva cutremurelor de pamant, alunecarilor de teren si inundatii.

Agentia il citeaza pe Victor Paul Dobre, secretar de stat din Ministerul Internelor si Reformei Administrative, potrivit caruia proiectul va fi transmis Parlamentului pentru a fi dezbatut in procedura de urgenta.

Proiectul de lege se refera la locuinte, locuinte sociale, de serviciu, de interventie, de necesitate, de protocol si case de vacanta inregistrate in evidenta organelor fiscale. In cazul persoanelor fizice care beneficiaza de ajutor social, prima obligatorie va fi suportata din bugetele locale.

Suma asigurata obligatoriu (suma ce poate fi acordata) este echivalentul in RON, la cursul de schimb valutar comunicat de BNR la data incheierii contractului de asigurare, a 20.000 de euro pentru fiecare locuinta de tip A si a 10.000 de euro pentru fiecare locuinta de tip B.

Locuintele de tip A sunt constructiile cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic. Locuintele de tip B sunt constructile cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic.

Prima obligatorie reprezinta echivalentul in lei, la cursul BNR valabil la data efectuarii platii, a 20 de euro pentru locuintele de tip A si, respectiv, a zece euro pentru locuintele de tip B, si aceasta se achita integral anual.

In cazul in care o locuinta face obiectul unui contract de leasing financiar, incheierea contractului de asigurare este in sarcina locatorului.

In cazul constructiilor cu destinatie de locuinta aflate in coproprietate, se va incheia cate un singur contract de asigurare obligatorie in conditiile prezentei legi, pentru fiecare astfel de constructie in parte, indiferent de numarul coproprietarilor.

In acest caz, se va plati o singura prima obligatorie iar procentul din aceasta, datorat de fiecare persoana coasigurata, se stabileste in raport de cota-parte din coproprietate care revine persoanei respective.

Contractul de asigurare obligatorie a locuintelor se incheie numai cu asiguratorii asociati in Poolul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID - constituita ca societate comerciala de asigurare - reasigurare) si care sunt autorizati sa incheie astfel de contracte.

Prin adoptarea acestui act normativ se reglementeaza modul de constituire si functionare al Poolului de Asigurari Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) - ca societate comerciala de asigurare-reasigurare care gestioneaza Fondul de risc la dezastre naturale din care se asigura plata daunelor in cazul producerii riscurilor asigurate obligatoriu.