Alexandros Galiatatos a fost recrutat de Securitate la data de 17 septembrie 1979, pe cand era elev in anul IV al Institutului de Marina "Mircea cel Batran" la Facultatea de Navigatie, se sustine in Decizia Colegiului CNSAS 919/2007. Securistii care i-au studiat dosarul au hotarat sa-l recruteze ca informator in problema "Navigatori romani".

Pentru a-l convinge sa colaboreze cu Securitatea, organele au avut in vedere si amenda primita de la Militie de Galiatatos, "cand voia sa scoata din port niste tigari straine".

Nu a mai fost nevoie de santaj, securistii consemnand ca tanarul student a venit in intampinarea cererii lor, "chiar a relatat date de interes despre XXX" (n.r. in documentele facute publice de CNSAS nu se precizeaza numele celor turnati de colaboratorii Securitatii). Galiatatos a semnat angajamentul de colaborator la data de 17 septembrie 1979:

"Subsemnatul Galiatatos Alexandros (...), constient de contributia ce sunt chemat sa o aduc la apararea securitatii statului (...), ma angajez sa colaborez cu organele de securitate prin furnizarea de informatii si date ce prezinta interes.

Ma angajez sa pastrez secretul colaborarii si sa nu divulg nimanui sarcinile ce-mi vor fi incredintate indiferent de functie, grad de rudenie sau relatie. Informatiile vor fi (...) semnate cu pseudonimul «Bernescu Ioan»". Odata cu semnarea angajamentului "a fost redactat, de asemenea, un material informativ privind pe (...), aflat in atentia organelor noastre".

Colaborarea, deosebit de fructuoasa, a fost intrerupta la sfarsitul verii anului 1989, cand Galiatatos a devenit membru al Partidului Comunist Roman. "Materialele obtinute au fost exploatate in rapoarte la Directia a II-a Bucuresti, la verificarea unor navigatori in conformitate cu programul de masuri «Oceanul».

(...) Incepand cu luna iunie 1989, acesta a devenit membru PCR si a fost promovat in functia de comandant de nava. Fata de cele raportate, rog sa aprobati abandonarea informatorului «Bernescu Ioan» si folosirea acestuia in continuare, cu aprobarea organelor de partid, in calitate de sursa de informare", se arata in documentele Securitatii de la CNSAS.

Galiatatos spune ca nu a colaborat

Alexandros Galiatatos ne-a spus ca nu a depus la minister declaratia deoarece mai depusese o data o astfel de declaratie, la cancelaria premierului, pe cand era secretar de stat la Ministerul Transporturilor (n.r. legea il obliga sa depuna declaratie si la minister, anterior numirii ca director general la Administratia Fluviala "Dunarea de Jos" Galati).

"Am depus o singura data declaratie si este suficient. Nu am colaborat cu Securitatea, este parerea mea. Voi ataca decizia in Justitie odata cu publicarea ei in Monitorul Oficial". Pe de alta parte, legea privind deconspirarea Securitatii mentioneaza ca decizia Consiliului putea fi contestata la Curtea de Apel in termen de 30 de zile de la comunicare.

Publicarea deciziei in Monitorul Oficial se face doar dupa decizia Curtii de Apel sau daca decizia nu este contestata in termen si a ramas definitiva. Or, decizia CNSAS din data de 27 martie, in care Galiatatos a fost declarat colaborator al Securitatii, a fost publicata in Monitorul Oficial de o luna si jumatate.

Tot in Monitorul Oficial se mentioneaza: "Decizia 919/2007 a ramas definitiva si irevocabila prin necontestare". In consecinta, actualul director general al Administratiei Fluviale Dunarea de Jos nu mai are ce contesta - "a fost colaborator al politiei politice comuniste".

Consecinte penale

"Decizia CNSAS fiind definitiva si irevocabila, organele de ancheta au datoria sa demareze cercetarea penala impotriva lui Alexandros Galiatatos pentru comiterea infractiunii de fals in declaratii", ne-au declarat surse din cadrul CNSAS.

Codul Penal prevede pedepse cu inchisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda penala pentru "declararea necorespunzatoare a adevarului, facuta unui organ sau institutii de stat."

Alexandros Galiatatos a confirmat pentru Romania Libera ca a depus o declaratie ca nu a colaborat cu Securitatea pentru a fi numit in functia de secretar de stat.

integral in Romania Libera