Industria diamantelor din Africa de Sud a fost luata prin surprindere cand s-a anuntat ca a fost descoperita o piatra, considerata pretioasa, de 7 000 de carate. Aceasta este de doua ori mai mare decat diamantul Cullinan, considerat pana acum cel mai mare diamant descoperit vreodata, scrie cotidianul The Telegraph in editia electronica de miercuri.

Nu se stie deocamdata cu precizie locul unde a fost facuta descoperirea, dar aceasta este privita cu mult scepticism de catre cunoscatori. A fost data publicitatii o singura poza a pietrei neprelucrate, cu o forma neregulata si cu o ciudata tenta de verzui.

Brett Jolly de la o mina neidentificata din nord-vestul Africii a descris piatra gasita drept “verde si mare”. Urmeaza ca descoperirea sa fie analizata de un geolog, in urmatoarele zile.

Pana acum, companiile de specialitate refuza sa creada ca piatra este un diamant.

Tom Tweedy, purtatorul de cuvant al celei mai mari companii de diamante din lume, De Beers, a spus ca o piatra pretioasa de 7 000 carate ar trebui sa fie de marimea a doi pumni.

Cel mai mare diamant descoperit vreodata este, deocamdata, Cullinan. El avea 3 106 carate si a fost extras, in 25 ianuarie 1905, din mina Premier din Africa de Sud. Cullinan a fost taiat in doua diamante mai mici, care fac parte din bijuteriile Coroanei britanice.