Statele Unite marcheaza, miercuri, doi ani de la tragedia provocata de uraganul Katrina, in care si-au pierdut viata 1.500 de persoane. La ceremoniile de comemorare va participa si presedintele George W. Bush, aspru criticat la acea vreme din cauza ca ar fi reactionat tardiv la aceasta catastrofa, soldata cu pagube de peste 80 de miliarde de dolari.

Ciclonul care s-a format pe data de 23 august 2005 in Atlantic a devastat coasta de sud-est a Statelor Unite si a distrus, sase zile mai tarziu, orasul New Orleans in proportie de 80 la suta.

Desi autoritatile americane au promis, atunci, ca New Orleans-ul va fi deveni "mai frumos si mai maret" dupa finalizarea lucrarilor de reconstructie, la doi ani de la tragedie orasul inca se lupta sa revina la normal.

In timp ce cartierele rezidentiale si turisitice Garden District si Vieux Carre, distruse de furtuna, par sa infloreasca, cele din zonele defavorizate sunt de-a dreptul fantomatice. Numarul locuitorilor din oras s-a injumatatit, multi parasindu-si casele pentru ca nu au mai gasit de lucru sau pentru ca nu se mai simteau in siguranta.

Din cei 450.000 de locuitori pe care ii avea orasul inaintea catastrofei, numai 260.000 s-au intors, iar peste 42.000 de familii continua sa locuiasa in adaposturile ridicate de guvernul federal. Sistemul scolar are in continuare probleme, iar spitalele se confrunta cu o acuta lipsa de personal.

Reparatiile efectuale la sistemul de indiguire nu garanteaza ca acesta va rezista la un nou uragan foarte violent.

Criminalitatea si tentativele de suicid au crescut alarmant, orasul fiind pe cale de a deveni cel mai periculos de pe teritoriul Statelor Unite. Potrivit unui studiu al autoritatilor federale, incidenta bolilor mintale s-a dublat in randul locuitorilor de pe coasta Golfului Mexicului afectati de Katrina. Numeroase persoane au incercat sa se sinucida, iar altele sufera de stres postraumatic.

Uraganul, care a afectat pe 29 august 2005 sudul Statelor Unite ale Americii, este considerat cea mai grava catastrofa naturala din istoria tarii. Katrina a distrus o zona de 235.000 de kilometri patrati, echivalenta cu jumatate din teritoriul Frantei sau cu intreg teritoriul Romaniei.

Autoritatile sunt acuzate si acum ca nu s-au implicat suficient in prevenirea unor viitoare dezastre de o asemenea amploare.

Municipalitatea orasului New Orleans a organizat o serie de concerte, slujbe religioase si inaugurarea unui monument pentru comemorarea vitimelor uraganului.