In direct pe canalele de stiri, dar nu la ora de maxima audienta, sa tot fie trei ceasurile, presedintele Traian Basescu iese din somnul politic de vara. Semn ca vacanta cam ia sfarsit.

Undeva in spatele Pietei Galati, intr-un imobil renovat, printre multe altele pe care fatadele le tradeaza ca fiind in continuare in litigiu, la etajul 1, in biroul sau de presedinte de partid, Teodor Stolojan se uita lung imaginea fostului sau sef de la Cotroceni. „Ce s-a ingrasat asta...” Nu l-a mai vazut de la inceputul vacantei.

Fata bronzata a presedintelui dispare in spatele ecranului devenit brusc negru. Stolojan a stins televizorul; da cateva telefoane pe interior si cere sa i se monitorizeze temele abordate de presedinte. Dupa care ii dam drumul.

Intr-o tara in care multa lume se pricepe la orice si la de toate, liderul PLD, fost premier, fost sef de partid liberal, fost candidat la presedintie si fost consilier prezidential, face ce face si, orice ar discuta, ajunge, mereu, la aceleasi subiecte.

Ar fi, desigur, politicianul Calin Popescu Tariceanu, Guvernul Tariceanu 2, Partidul National Liberal, sistemul ticalosit, baietii destepti, oligarhii, Dinu Patriciu.

Haitele de paza ale „sistemelor ticalosite”

Afara sunt vreo 38 de garde, iar discutia porneste de un alt august fierbinte, cel din 1968. „Eram in piata, mandru ca sunt roman”, pe cand Ceausescu rostea celebrul discurs de desolidarizare fata de invazia Cehoslovaciei. N-a durat mult, aceasta mandrie. Nu isi imagina nimeni, atunci, ce va urma sa faca dupa 1970 Ceausescu.

„Romania nu a profitat de acordurile de la Helsinki, astfel ca, in 1989, nu a avut de unde sa lanseze in spatiul public specialisti cu studii in Vest”. Stolojan nu crede, insa, ca 2004 a fost un 1989 intarziat, pentru Romania. „Anul 2004, pentru Romania, a fost unul fericit.

S-a pus capat unei guvenari care a avut calitatea de a crea ceea ce noi denumim sisteme ticalosite, pe care astazi PSD nu mai vrea sa le recunoasca dar care, din pacate, functioneaza si astazi. Domnul Tariceanu si Guvernul actual nu au vrut sa se atinga de ele, pentru ca servesc foarte bine unor grupuri oligarhice din Romania.

Habar n-am avut, nu mi-am imaginat - iar eu sunt economist, urmaresc cat de cat ce se intampla in Romania - ca putem ajunge in halul asta, incat o serie de baieti destepti sa incheie contracte cu Hidroelectrica pe zece - doisprezece ani, fara nici un fel de competitie. Toata treaba a fost facuta legal, pentru ca sistemul a fost creat ticalosit”.

Si, in context, incercand sa sublinieze continuitatea sistemului ticalosit, aminteste si de trecerea prin Parlament a privatizarii Petrom. Orice atac la clauzele contractului este sortit esecului, pentru ca ele, clauzele, fac parte dintr-o lege. „Parlamentarii au votat la comanda politica, fara sa stie ce voteaza.

E absurd! In 2004, am pus capat acestei guvernari care crea sisteme ticalosite, cu baroni locali si centrali dar, din pacate, nu am reusit in acesti trei ani sa corectam peste tot. Uitati-va cum s-au inhaitat toti cei ale caror interese sunt afectate de distrugerea sau macar de aducerea la lumina.

Din pacate, domnul Tariceanu, domnul Patriciu si altii au hotarat ca nu trebuie luptat in continuare pentru a realiza obiectivele pe care ni le-am propus in perioada 2002-2004, cand am creat Alianta Dreptate si Adevar”.

Hrebenciuc, Olteanu, Veresztoy

Cand a preluat conducerea Partidului National Liberal nu a observat ca o parte din colegi aluneca spre ceea ce, asemeni presedintelui, numeste sistem ticalosit? „Ii cunosti abia cand promoveaza in anumite functii, care le dau o anumita putere de decizie; sau in situatii dificile - pentru ei sau pentru tine.

Nu ma asteptam ca, atat de repede, fostii mei colegi din PNL, care astazi detin puterea de decizie in Guvernul Romaniei si in organele locale ale puterii, sa fi uitat atat de repede ce a insemnat perioada in care ne aflam in opozitie, de ce criticam atunci PSD ca aloca resursele cu prioritate catre primarii pesedisti - si ei fac acelasi lucru acum”.

Chiar detin „fostii colegi din PNL” puterea?

„Exercita puterea, cu sprijinul nemijlocit al PSD si cu concesiile de rigoare facute pe baza de intelegeri netransparente, negocieri in care maestrii apar Hrebenciuc, Olteanu, Verestoly. E tipul de intelegeri care functionau si in 2000-2004, cand PSD chipurile guverna de unul singur dar cu sprijinul UDMR. Atunci am avut acele exemple nenorocite de epurari etnice in scoli maghiare.

Acest gen de intelegeri netransparente (si scrasneste efectiv din dinti cand rosteste „netransparente”, ca si cum opacitatea aceasta ar fi o ofensa ce-i este personal adusa - n.a.) de care nimeni nu vorbeste dar pe care le vezi, la un moment dat, tin Guvernul Tariceanu in functiune.

Nu performantele, pentru ca au renuntat la un principiu care a adus PNL la putere: au inlocuit promovarea oamenilor pe criterii de competenta profesionala cu cel al servilismului.

Ne-am trezit in Guvern cu oameni fara experienta, cum e cel de la Educatie sau cel de la Agricultura si, pur si simplu, nu-s in stare sa se adapteze intr-o perioada destul de scurta, desi Guvernul nu e un loc de scolit”.

Sforari si purtatori de cuvant

Septembrie va aduce, insa, motiunea promisa de PSD. O ocazie perfecta pentru cei ce contesta Cabinetul Tariceanu de a schimba ceva. O vor vota cei din PLD?

„S-o vedem depusa. Cu PSD-ul, cu acesti sforari, niciodata nu stii daca ceea ce spun vor si face”.

Chiar tot PSD poarta acest stigmat, de sforari?

„Nu, sunt cativa acolo care, din pacate... si as vrea sa rectific: sforari in sensul celor care nici n-au plecat din PSD, nici n-au parasit functiile de conducere si se ocupa in continuare cu acest gen de tras al sforilor. Un partid de stanga in Romania, daca doreste sa fie un partid modern, nu poate continua in forma in care a existat PSD pana in 2004.

In momentele dificile, aceiasi oameni ies in fata. Geoana e ca un purtator de cuvant in PSD, domnul Hrebenciuc negociaza”.

Poate ca este mai bun negociator Hrebenciuc decat un fost ministru de Externe.

„Din pacate se negociaza lucruri netransparente. Noi aflam doar ca PSD sustine PNL in Parlament. Pe sub masa se discuta alocari de fonduri catre primarii PSD. Motiunea este folosita din nou ca un instrument de santaj al PSD, pentru a ajunge la guvernare. Eu nu vad parlamentarii PSD sa voteze aceasta motiune. Si nu doar pentru ca exista riscul de a nu fi realesi. Sunt prea multe interese ca actuala situatie sa se mentina”.

DA, din nou. Dar altfel

Presupunand ca, totusi, la motiune se vor strange voturi cat sa cada Cabinetul Tariceanu 2, Stolojan - el, la randu-i, un fost premier interimar, de tranzitie - contesta categoric improvizatii guvernamentale de 15 luni pe actuala structura parlamentara. Opteaza fara ezitari pentru alegeri anticipate. Este atat de increzator intr-un viitor succes electoral?

„Avem discutii si un protocol cu PD iar dupa alegerile pentru Parlamentul European vom relua tema reunificarii fortelor de centru-dreapta. Cum va arata acea constructie politica, vom vedea. Ceva mai mult decat Alianta DA, dar cu pastrarea identitatii ideologice a curentelor reprezentate in aceasta constructie - liberal, democrat, crestin democrat”.

Ca tot a adus vorba despre identitati ideologice, liberalii romani au o traditie de 17 ani de scindari si reunificari. De ce atata agitatie?

„Din cauza a ceea ce spuneam: renuntarea la criterii bazate pe competenta, pe munca in echipa, si trecerea la formarea de gasti - gasca lui Patriciu, gasca lui Tariceanu, gasca lui nu-stiu-care - ei nu poate promova lideri. PNL a numit, la guvernare, sefi. Au pus la Interne un om care, in circumscriptia lui, are credibilitate 2%.

Tocmai de aceea, in ciuda declaratiilor, PNL nu doreste alegeri uninominale. Nu se poate prezenta la alegeri uninominale cu Adomnitei, cu Remes, cu Mihai Voicu. Cum va explicati ca domnul Tariceanu, avand in PNL oameni ca Andrei Marga care inca este membru al PNL dar nu este agreat de cocleala aceea care este la Cluj, pune la Educatie pe Astelutei sau Adomnitei, cum se mai numeste...

Domnul Marga e Everestul, pe langa domnia sa, ceilalti sunt Feleacul. Au avut nevoie de oameni care sa execute anumite comenzi, cum e ministrul de Justitie, care a venit cu o tema clara: demiterea procurorului care instrumenta mai multe dosare, implicit pe cele de la Iasi”.

In schimb, Stolojan enumera o lista de membri PLD pe care i-ar vedea ministri. Unii dintre ei au mai fost. Daca liberal-democratii sunt „antrenati” pentru a guverna, probabil ca Stolojan, personal, ar accepta sa conduca Guvernul.

„Problema nu este daca eu vreau sau nu vreau. Problema este daca poti forma o majoritate parlamentara. Daca nu, n-are sens”.

Alaturi de cine nu ar guverna?

„De PSD, categoric, pentru ca nu este inca un partid reformat. Si n-am putea guverna cu grupul domnului Tariceanu, care a confiscat conducerea PNL”.

Datoria Rompetrol

Oare Dinu Patriciu, asociat grupului PNL despre care spune ca nu si l-ar dori partener, este singurul oligarh din tara?

„Or fi si altii, categoric mai sunt. Dar Dinu Patriciu a vrut sa se amestece si in afaceri, si in politica, sa amestece afacerile cu politica. Sunt mandru ca am contribuit, ca cetatean roman, la imbogatirea domnului Patriciu. Se discuta de miliarde de dolari tranzactie.

Compania din Kazahstan mai putea sa scada din aceste miliarde si sa dea inapoi acum cele 600 de milioane pe care Rompetrol ii datoreaza statului roman. Dar, intotdeauna, statul iese cel pagubit dintr-o tranzactie cu privatii.”

Motiunea: „Acest Guvern nu mai are ce cauta”

Va sustine, deci, PLD motiunea PSD?

„Da, o vom sustine, chiar daca ne critica unii oameni de-ai nostri, care au fost in Guvern, gen Flutur, pentru ca PSD doreste sa critice si perioada in care domnul Flutur a condus Ministerul Agriculturii. Nu are importanta, noi stim exact ce a facut Flutur cand a fost ministru. Acest Guvern nu mai are ce cauta. Este un Guvern care doreste sa se taraie si taraie Romania dupa el.

Vom vota categoric. impotriva oricarei solutii de premier, pentru alegeri anticipate. Aceasta este solutia normala”.

Cald. Isi deschide o sticla de cola. Nu e sanatos ce face. Accepta ca nu e. O duce la gura, isi umezeste buzele, si o da secretarei. Dar daca presedintele Basescu ii va propune sa fie premier interimar, inca o data colac de salvare al Romaniei, ca in 1991?

„Nu vreau sa fac speculatii. Sa ajungem. Deocamdata ne pregatim pentru Parlamentul European. Sa ajungem in situatia in care cade Guvernul si mai vorbim”.

Interviul poate fi ascultat in cadrul programului romanesc al postului de radio Deutsche Welle, in Bucuresti pe frecventa 88,5 FM, sau pe site-ul Deutsche Welle.