Al Pacino este considerat astazi de critici si public unul dintre monstrii sacri ai cinematografiei contemporane, un actor in egala masura complet si complex, care a reusit in timp roluri memorabile, precum cele din Scarface, Serpico, Dupa amiaza de caine, Nasul, Autor ! Autor ! sau Parfum de femeie.

Imitat adesea de tinerii actori, admirat si cautat de marii regizori si producatori, acceptand adesea productii experimentale, riscante pentru oricine altcineva, Al Pacino a reusit sa impuna un stil in cinematografie. Pana in prezent actorul a castigat 27 de premii (inclusiv un Oscar pentru rolul principal din Parfum de femeie) si a primit alte 35 de nominalizari.

Dar nu multi dintre admiratorii sai stiu ca de-a lungul carierei sale Al Pacino a refuzat numeroase roluri importante, in filme care au lansat practic nume mari ale cinematografiei, precum Robert de Niro sau Harrison Ford.

Motivele au fost diverse : scenariul nu a fost tocmai pe placul actorului, a simtit ca nu poate lucra sub indrumarea anumitor regizori sau pur si simplu avea deja un alt proiect cinematografic in desfasurare.

Lista rolurilor refuzate de Al Pacino este impresionanta, printre acestea numarandu-se filme ca :

Taxi Driver - in pelicula regizata de Scorsese, un adevarat soc cinematografic la lansare, provocand o imensa controversa, Al Pacino ar fi trebuit sa joace rolul principal, soferul de taxi Travis Bickle. In final, rolul avea sa fie jucat, magistral, de Robert de Niro.

Razboiul Stelelor - se pare ca Pacino ar fi fost principalul candidat pentru rolul Han Solo, castigat in final de Harrison Ford.

Pretty Woman - in locul lui Richard Gere, Al Pacino ar fi trebuit sa interpreteze rolul principal, dar acesta a refuzat oferta.

Kramer vs. Kramer - unul dintre cele mai bune filme cu Dustin Hoffman, oferindu-i acestuia sansa unui rol de compozitie de neuitat. Al Pacino ar fi trebuit sa joace rolul lui Ted Kramer, dar a refuzat, nemultumit de scenariu.

Nascut pe 4 Iulie - Pacino acceptase oferta de a juca in acest film rolul interpretat ulterior de Tom Cruise, dar intregul proiect a ramas la un moment dat fara finantare, iar Pacino a preferat sa se retraga.

Rambo : oricat ar parea de surprinzator, Al Pacino a fost printre cei alesi pentru rolul John Rambo, dar a refuzat oferta, nefiind foarte convins de scenariu.

Misery : ecranizarea unui celebru roman de Stephen King nu a fost un mare succes de casa, dar James Caan, interpretul scriitorului Paul Sheldon, a fost cu adevarat remarcabil. Dar criticii si fanii pot doar sa-si imagineze cum ar fi jucat Pacino acest rol.

Intalnire de gradul trei : Pacino in rolul lui Roy Neary, in final primit de Richard Dreyfuss ? Cu siguranta ar fi fost special.

Family Plot : faimosul regizor Alfred Hitchcock s-a gandit la Al Pacino pentru unul din rolurile secundare ale complicatei pelicule, rol interpretat pana la urma de Bruce Dern.

Beverly Hills Cop : cu mult inainte ca Axel Foley sa devina datorita rolului din aceasta trilogie unul dintre cei mai populari actori de culoare, Al Pacino acceptase rolul lui Axel Foley, pentru a renunta ulterior. Se pare ca isi dorise un rol mai "serios".

Apocalypse Now : lui Al Pacino i s-a propus rolul Willard, interpretat apoi de Martin Sheen, in aceasta controversata si socanta productie cinematografica, unul dintre cele mai importante filme ale secolului trecut.

Angel Heart : un film poate mai putin cunoscut, dar daca Pacino accepta, ar fi jucat alaturi de Robert de Niro, in locul lui Mickey Rourke.

Brother Sun, Sister Moon : nu a fost propriu-zis un refuz din partea actorului, care a dat cel putin o proba pentru rolul primit in final de Graham Faulkner. Se pare insa ca regizorul Franco Zeffirelli nu a fost deloc impresionat de interpretarea lui Pacino.

Days of Heaven : desi a primit oferta pentru rolul principal, Al Pacino a refuzat, fiind inlocuit cu Richard Gere.

Marathon Man : initial, John Schlesinger si-a dorit in rolurile principale doi mari actori : Al Pacino si Julie Christie. La insistentele lui Robert Evans alegerea finala a fost Dustin Hoffman.

Sunt doar o parte din rolurile refuzate de Al Pacino in cariera sa, iar multe dintre ele ar fi castigat cu siguranta enorm datorita talentului si stilului sau. Printre proiectele viitoare ale actorului se numara "Dali & I: The Surreal Story", pelicula in care Al Pacino va interpreta rolul controversatului maestru al suprarealismului.