Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor gestioneaza 11 Programe de Cooperare Teritoriala Europeana (vezi documentul atasat). Firmele, ONG-urile si autoritatile publice pot sa realizeze proiecte si sa obtina finantare daca incheie parteneriate cu alt solicitant dintr-o tara membra UE sau invecinata cu tara noastra, dar nemembra a Uniunii.

Cine poate obtine bani, si cati, de la stat

Guvernul a aprobat ieri o ordonanta potrivit careia, pentru noua din cele 11 programe, bugetul de stat va sprijini beneficiarii de finantare cu 13% din valoarea proiectului. Astfel, acestia trebuie sa mai puna din buzunar numai 2%, fiindca restul de 85% reprezinta fonduri europene nerambursabile.

Numai trei programe fac exceptie de la aceasta regula: Programul Operational Comun Romania - Ucraina - Moldova, Programul Operational Comun de Cooperare in Bazinul Marii Negre si Programul Operational Comun Ungaria - Slovacia - Romania - Ucraina.

Pentru acestea, finantarea de la buget va acoperi 8% din cheltuielile eligibile. Astfel, beneficiarul va contribui tot cu 2% la cheltuielile eligibile din proiect, dat fiind ca finantarea nerambursabila UE poate ajunge, in aceste caz, la 90%.

In comunicatul Guvernului se mai precizeaza ca „sumele reprezentand plati in avans din fondurile externe nerambursabile sau sumele de la bugetul de stat, se vor deduce din cererile ulterioare de rambursare/plata pana la finalizarea proiectului.

Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor si Ministerul Economiei si Finantelor vor aproba normele metodologice de aplicare a ordonantei in termen de 90 de zile de la publicarea acesteia in Monitorul Oficial.”

Portal de sprijinire a celor interesati

Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL) a lansat, in data de 27 august, un portal de sprijinire a beneficiarilor Programelor de Cooperare Teritoriala Europeana.

Portalul se adreseaza potentialilor beneficiari ai programelor de cooperare teritoriala ce doresc sa identifice atat programul in cadrul caruia sunt eligibili, cat si parteneri pentru proiectele pentru care doresc sa obtina finantare.

Crearea acestei baze de date urmareste facilitarea relatiei dintre potentialii beneficiari din cadrul programelor. Astfel, acest portal face posibila cautarea partenerilor, precum si inregistrarea in baza de date in vederea contactarii de catre organizatiile interesate de un parteneriat pe aceeasi tema.

Printre beneficiile aduse de aceasta aplicatie se numara sprijinirea potentialilor beneficiari in procesul de identificare a programelor de cooperare teritoriala de la care pot obtine finantari, posibilitatea identificarii de parteneri romani de catre potentiali beneficiari din alte state in vederea solicitarii de finantare in cadrul programelor de cooperare teritoriala.

De asemenea, prin acest program exista posibilitatea de colectare a ideilor de proiecte ale potentialilor beneficiari din Romania la nivelul Autoritatii de Management/Autoritatii Nationale din cadrul MDLPL.

Portalul poate fi accesat la adresa http://www.mdlpl.ro/_documente/coop_teritoriala/PSB.htm