Comisia Europeana a optat pentru un compromis in cazul taxelor anti-dumping aplicate becurilor cu consum redus de energie fabricate in China, propunand mentinerea lor pentru inca un an, in locul eliminarii imediate, potrivit Reuters.

Peter Mandelson, comisarul european pentru Comert, a propus eliminarea imediata a taxelor. El a fost sprijinit de majoritatea producatorilor din Europa, inclusiv grupul olandez Philips, care importa cea mai mare parte a becurilor din China.

Organizatiile de mediu au sustinut ca mentinerea taxelor, care urca pretul becurilor cu 66%, ar putea avea repercusiuni asupra proiectului Uniunii Europene de combatere a incalzirii globale.

Pozitia lui Peter Mandelson a fost contrara celei a comisarului european pentru Industrie, Guenter Verheugen, care si-a exprimat ingrijorarea ca eliminarea taxelor va duce la desfiintarea multor locuri de munca la Osram, companie a grupului german Siemens.

Johannes Laitenberger, purtatorul de cuvant al CE, a declarat ca mentinerea cu inca un an a acestor taxe va face ca tranzitia sa fie usoara pentru indistria europeana.

Propunerea a fost criticata dur de organizatia WWF, care a calificat-o ca fiind in contradictie severa cu politica Uniunii Europene.

“Pe de o parte, Europa s-a angajat intr-un ambitios proiect de eficientizare a consumului de energie, iar pe de alta parte continua sa impuna taxe la importurile de produse eficiente din punct de vedere energetic”, a declarat Eivind Hoff, reprezentant WWF.

Propunerea Comisiei necesita aprobarea statelor membre.