Analiza HotNews.ro

Cine si cum face legea pe piata energiei din Romania

de Marian Chiriac     HotNews.ro
Miercuri, 29 august 2007, 0:00


Rafinaria Petrobrazi
Foto: Rompres

Cunoscuta drept o tara cu o bogata traditie in productia de titei si gaze si in exportul de produse petroliere, Romania se confrunta acum cu un accentuat declin al productiei si al rezervelor de resurse energetice. In plus, cea mai mare parte a sectorului energetic este in proprietate privata sau urmeaza ca in scurt timp sa fie privatizata.
HotNews.ro va prezinta harta energetica a Romaniei, cu cele mai importante companii care fac legea pe piata.

[c:1:s]Dependenta de importurile din Rusia

In acest moment, Romania isi asigura doar circa 35-40 la suta din nevoile energetice din propriile resurse, restul fiind conditionat in primul rind de importurile din Rusia.

Astfel, rezervele de titei ale Romaniei erau estimate anul trecut la circa 80 de milioane de tone, dar urmeaza sa scada de circa 6,6 ori pina in 2025, ajungind la 12 milioane tone, potrivit proiectului Strategiei Energetice a Romaniei in perioada 2007-2020.

In ceea ce priveste rezervele de gaze naturale, acestea sunt estimate pentru anul acesta la 162 miliarde metri cubi, urmand sa scada pana la 141 miliarde mc in 2010, si 77 miliarde mc in 2020, conform aceleasi Strategii Energetice.

PIATA PETROLULUI

Petrom

Cea mai mare companie energetica din Romania este Petrom, detinuta in proportie de 51% de catre austriecii de la OMV si unde statul roman mai are o participatie de 30,862%. Petrom detine rezerve de petrol si gaze estimate la aproape 1 miliard de barili echivalent petrol (bep).

In anul 2005, compania a produs, in Romania, 5,21 mil de tone de titei si gazolina si 6,19 miliarde mc de gaze naturale, echivalentul a 77,95 mil bep. In Romania, Petrom detine dreptul de concesiune a 19 perimetre de explorare, dezvoltare si productie, respectiv circa 300 de zacaminte comerciale de petrol si gaze.

Compania opereaza aproximativ 15.000 de sonde de petrol si gaze pe teritoriul Romaniei (onshore) si 7 platforme offshore in Marea Neagra. Detine doua rafinarii, Arpechim si Petrobrazi, cu o capacitate anuala de 8 milioane de tone.

Rompetrol

Este a doua companie petroliera ca importanta din Romania. Saptamina aceasta, presedintele Rompetrol Group, Dinu Patriciu, a anuntat ca a vindut 75 la suta din companie firmei catre KazMunaiGaz, pentru o suma estimata neoficial la peste 2 miliarde de dolari.

Rompetrol detine doua rafinarii, Vega Ploiesti si Petromidia. Aceasta din urma are o capacitate de rafinare de peste 4 milioane tone de titei si poate distribui mai mult de 7 milioane tone de produse petroliere, anual, prin propria retea de distributie en gros si retail.

Rompetrol spera ca sfarsitul anului 2007 sa ii aduca o crestere a cotei de piata la 20%, fata de 15 % in 2006. Rompetrol are o retea de peste 630 de statii petroliere in Romania, Franta, Bulgaria, Albania, Georgia si Republica Moldova. Pana in 2009, Rompetrol doreste sa ajunga la o cifra de afaceri de 12 miliarde dolari.

Dupa ce a intrat pe piata occidentala, prin achizitia companiei frantuzesti Dyneff, Rompetrol vizeaza o expansiune si in Balcani, unde isi propune preluarea companiei petroliere de stat sarbe Naftna
Industrija Srbije (NIS).

RAFO Onesti

Cea de-a doua mare rafinarie din Romania, ca si capacitate de procesare, Rafo Onesti are o istorie recenta extrem complicata. Privatizata in 2001, schimbindu-si succesiv proprietarii si administratorii, Rafo s-a vazut in centrul unor scandaluri care i-au afectat activitatea.

Repornita chiar in aceasta luna, Rafo lucreaza acum la capacitate maxima (are o capacitate de rafinare de 3.5 milioane tone anual). Compania urmeaza sa fie administrata de firma Petrochemical Holding, controlata de Calder-A, unde actionar majoritar este Iakov Goldovskiy.

Acesta din urma a cumparat compania Balkan Petroleum Limited, ce la rindul sau a preluat participatia majoritara la Rafo de la statul roman.

Lukoil

Compania rusa detine rafinaria Petrotel-LUKoil, al carei pachet de actiuni l-a cumparat in anul 1998.

PIATA GAZELOR

In domeniul gazelor naturale, Romania inca detine monopol de stat in ceea ce priveste exploatarea zacamintelor. Compania de stat din acest domeniu, Romgaz, este un conglomerat ce inglobeaza 3600 sonde productive, 5 depozite subterane de inmagazinare cu o capacitate actuala de 2.550 mil. mc/ciclu si peste 1900 km conducte de aductie.

Guvernul a anuntat de mai multa vreme intentia de a privatiza Romgaz, pretul estimat pentru vinderea a jumatate din capitalul social al companiei fiind de circa 350 milioane de euro. Interesul investitorilor pentru aceasta companie este mare odata cu declansarea crizei gazului rusesc.

Mai mult, rezultatele financiare ale societatii fac din aceasta una dintre cele mai valoroase companii pe care statul roman o scoate la vanzare.

ENERGIE ELECTRICA

Cel mai mare producator de energie electrica din Romania este Hidroelectrica. Societatea are in administrare 326 de centrale hidroelectrice, 365 de baraje si captari secundare si 30 de hidroagregate.

Cu o productie medie anuala de 19772 GWh, generata in 12 sucursale, Hidroelectrica furnizeaza circa 22- 33% din productia de energie totala a tarii.

Multe dintre hidrocentrale necesita investitii pentru retehnologizare, in acest sens Hidroelectrica avind planificate pentru urmatorii ani investitii de 1.3 miliarde de lei, care vor duce totodata la un spor de putere instalata in sistemul energetic de 61 MW.

Un alt important producator de energie este Termoelectrica. Desi are o putere instalata de circa 5.500 MW, vechimea instalatiilor, precum si lipsa investitiilor pentru modernizarea acestora, au dus la scaderea fiabilitatii grupurilor de lucru.

In prezent, 70-85% din capacitatea instalata este depasita moral, iar disponibilitatile de putere au scazut la intre 60-90% din potentialul initial. Lipsa resurselor financiare nu a permis conducerii sa bugeteze investitii pentru activitati de reparatii si modernizari.

Statul intentioneaza sa privatizeze o serie de termocentrale, care sa fie inglobate complexurilor energetice de la Turceni, Craiova si Rovinari.

In ceea ce priveste asigurarea independentei energetice, Romania mizeaza foarte mult pe energia nucleara. In acest moment, la Cernavoda functioneaza un singur reactor, cu o putere instalata de 770MW, care asigura aproape 10% din necesarul energetic al Romaniei.

Un al doilea reactor, cu aceeasi capacitate si acelasi model canadian de functionare - CANDU, urmeaza sa inceapa productia pina la finele acestui an.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


956 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Centrala nucleara de la Cernavoda (Miercuri, 29 august 2007, 19:43)

  Doru [anonim]

  Nu am un comentariu ci doar cateva nelamuriri si deaceea as vrea sa va pun cateva intrebari cu privire la Centrala nucleara de la Cernavoda,!!!(poate fi subiectul urmatorului dvs editorial)
  1.Reactoarele CANDU sunt depasite tehnologic??
  2.E adevarat ca au loc emisii de radiatii??
  3.Cat de sigure sunt aceste reactoare??
  4.De ce persoanele,institutiile,fabricile,etc ce stau pe o raza de 60-80 km de centrala platesc curentul electric??De ce nu se face ca in Vest sau America,si sa se faca un proiect de lege in care cetatenii din aceasta zona sa beneficieze gratuit de energie??
  5.Vom fi independenti energetic cu toate reactoarele pornite?
  Ma scuzati ptr indrazneala de a va pune aceste intrebari si astept raspunsul macar in particular pe adresa mea de mail!Va multumesc!
 • 0 (0 voturi)    
  Iarasi informatii eronate.... (Miercuri, 29 august 2007, 20:41)

  ALiN [anonim]

  Nu stiu de unde au "specialistii" vostri datele astea, nu vreau sa va jicnesc, dar sunt complet aiurea. Lucrez in sistem si stiu ce vorbesc...La energie electrica de exemplu: daca Hidroelectrica produce 19772 GWh ?!?!?!? si asta inseamna circa 22- 33% din productia de energie totala a tarii, cum poate Reactorul de la Cernavoda cu 770MW sa asigure 10%????? Calculele astea nu va pun pe ganduri???? Plus ca la cernavoda e jumatate din cifrele care le aveti voi.....
 • 0 (0 voturi)    
  Sfarsitul erei petrolului (Miercuri, 29 august 2007, 22:42)

  Florin [anonim]

  Ce se intampla in Romania este o repetitie la ce va urma , productia de petrol mondiala este aproape de maxim dupa care incepe sa scada anual 2-4 %.Acest fenomen se numeste peakoil, guvernele nu vor sa alarmeze populatia, dar in ritmul in care gasim energii asa zise alternative, vom avea mari probleme in viitor.
 • 0 (0 voturi)    
  cine sunt baietii deshtepti ? (Joi, 30 august 2007, 8:21)

  cibi [anonim]

  Un singur viciu gasesc la acest articol, si anume, unde ? cand ? si cine sunt "baietzii deshtepti" ?....oare MArian Chiriac chiar nu stie ?...sau ne pregateshte o telenovela ?
  asteptam....
 • 0 (0 voturi)    
  De ce cenzurati ce nu va convine??? (Joi, 30 august 2007, 8:39)

  bad [anonim]

  De ce parcticati sistemul comunist si cenzurati mesaje pertinente????
 • 0 (0 voturi)    
  pentru Alin (Joi, 30 august 2007, 9:44)

  drg [anonim]

  Alin, Giga watt-ii ora produsi de hidroelectrica sunt energie generata pe timp de un an. Mega watt-ii de la Cernavoda, sunt putere instalata. Daca inmultesti 770MW cu orele de functionare dintr-un an, o sa rezulte energia produsa intr-un an la Cernavoda, adica probabil aia 10%. Nu am facut calculele, nu stiu valorile, procentele, dar tu incurci marimile.
 • 0 (0 voturi)    
  Pt. Alin (Joi, 30 august 2007, 10:21)

  Catalin [anonim]

  Alin, inteleg ce vrei sa spui -- sa compari GWh cu MW e putin cam ca o comparatie mere cu castraveti -- insa n-ai citit cu atentie.
  Autorul zice ca productia medie anuala de 19772 GWh a Hidroelectricii inseamna 22-23% din productia totala de electricitate a tarii, iar cu 770 MW instalati (eu stiam ca-s mai putini, parca vreo 730, in plus centrala in sine consuma mult etc.) reactorul de la Cernavoda furnizeaza 10% din zisa productie (din nou, eu stiam ca e vorba de vreo 9%).
  Nu vad unde-i problema.
  19772 GWh = 19.772.000 MWh.
  Pe de alta parte, 770MW * 1h = 770MWh produsi de reactorul 1 intr-o ora de functionare la capacitate. Asta inseamna 770 MWh * 24 h/zi = 18.480 MWh/zi. * 365 zile/an = 6.745.200 MWh/an. De fapt, probabil mai putin, ca gradul de disponibilitate de regula e pe la 85-88%. Sa zicem cam 6 milioane MWh/an (oricum cifrele precise trebuie sa fie pe siteul Nuclearelectrica), aproximativ o treime din productia Hidroelectricii.
  Una peste alta, cifrele n-or fi ele exacte, dar sunt cam pe-acolo.
  In plus, nu trageti in pianist; jurnalistul (nu numai MC, orice jurnalist) nu poate scrie la nivelul specialistilor, nu asta-i rolul lui. Trebuie doar sa nu faca greseli majore, stupide -- or, din punctul asta de vedere, articolul mi se pare OK.
 • 0 (0 voturi)    
  Pentru Alin (Joi, 30 august 2007, 10:30)

  aaaa [anonim]

  GWh e energie, MW( sau GW ) e putere...
 • 0 (0 voturi)    
  Raspund la punctul 1. (Joi, 30 august 2007, 11:41)

  Seba [anonim]

  Ca sa raspund cat de cat la intrebarile puse la punctul 1 de catre Doru.
  1. Reactoarele CANDU-5 nu sunt depasite deloc tehnologic, ele fiind unele dintre cele mai perfomante existente pe piata.
  2. In legatura cu emisiile de radiatii sunt mici sanse sa fie scurgeri sau emisii de radiatii deoarece asta s-ar simti destul de repede in zona si ar fi plangeri, deocamdata nu am citit si auzit despre asa ceva. Astept mai multe detalii si eu in acest sens.
  3. Siguranta reactoarelor de acest tip este foarte mare, ele fiind printre daca nu cele mai sigure ca tehnologie si performanta din lume, ele sunt produse de o firma canadiana.
  4. Aici ai putea adresa o scrisoare guvernului Romaniei sau vreunui partid prin care sa semnalezi problema... desi slabe sanse de reusita.
  5. Cele patru reactoare ale Centralei de la Cernavoda se presupune ca ar asigura 40% din necesarul de energie electric al Romaniei, deci cu inca 30-35% ajungem la 75%, restul e asigurat de centralele electrice ce utilizeaza combustibil solid, plus ceva 2-3% energie electrica de sorginte eoliana, posibil sa fie asigurat necesarul de energie electrica.

  Iar detalii mai multe despre reactoarele de tip CANDU, siguranta, fiabilitate sau performante, puteti citi ce e drept in franceza pe site-ul "http://www.nuclearsafety.gc.ca/pubs_catalogue/uploads_fre/I0723f.pdf " unde este un Raport al Guvernului Canadian despre aceasta problema. Numai bine.
 • 0 (0 voturi)    
  Cifre (Joi, 30 august 2007, 11:46)

  Cristi [anonim]

  Aline, productia (sau consumul) este puterea generata (sau consumata) inmultita cu numarul de ore, vezi unitatea de masura, articolul e corect. Intr-un an sunt 365 X 24 = 8760 ore, deci, 19 772 000 MWh / 8760 ore = 2257 MW putere instalata.
 • 0 (0 voturi)    
  pentru Doru: (Joi, 30 august 2007, 14:03)

  Mihai [anonim]

  1. nu
  2. nu. daca ar avea loc emisii de radiatii, n-ar primi certificare de la AIEA
  3. suficient de sigure. Nu au nevoie de sisteme sofisticate de control pentru "a le tine in frau".
  4. acolo nu e vorba de un proiect de lege, ci de faptul ca pe plan local cererea este suficient de mica (si constanta) incat sa fie benefica centralei nucleare. De aia firma privata care opereaza reactorul da curentul pe gratis, ca ii convine, nu ca ar fi obligata prin lege. La noi nu-i asa pentru ca nu le convine :)
  5. nu. Economia se dezvolta si are nevoie de mai mult curent decat pot da 5 reactoare nucleare.
 • 0 (0 voturi)    
  revin cu scuze (Joi, 30 august 2007, 19:54)

  Alin [anonim]

  Imi cer scuze, eu am incurcat marimile in graba e adevarat. Multumesc de sesizare tuturor

Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by