Cunoscuta drept o tara cu o bogata traditie in productia de titei si gaze si in exportul de produse petroliere, Romania se confrunta acum cu un accentuat declin al productiei si al rezervelor de resurse energetice. In plus, cea mai mare parte a sectorului energetic este in proprietate privata sau urmeaza ca in scurt timp sa fie privatizata.

HotNews.ro va prezinta harta energetica a Romaniei, cu cele mai importante companii care fac legea pe piata.

[c:1:s]Dependenta de importurile din Rusia

In acest moment, Romania isi asigura doar circa 35-40 la suta din nevoile energetice din propriile resurse, restul fiind conditionat in primul rind de importurile din Rusia.

Astfel, rezervele de titei ale Romaniei erau estimate anul trecut la circa 80 de milioane de tone, dar urmeaza sa scada de circa 6,6 ori pina in 2025, ajungind la 12 milioane tone, potrivit proiectului Strategiei Energetice a Romaniei in perioada 2007-2020.

In ceea ce priveste rezervele de gaze naturale, acestea sunt estimate pentru anul acesta la 162 miliarde metri cubi, urmand sa scada pana la 141 miliarde mc in 2010, si 77 miliarde mc in 2020, conform aceleasi Strategii Energetice.

PIATA PETROLULUI

Petrom

Cea mai mare companie energetica din Romania este Petrom, detinuta in proportie de 51% de catre austriecii de la OMV si unde statul roman mai are o participatie de 30,862%. Petrom detine rezerve de petrol si gaze estimate la aproape 1 miliard de barili echivalent petrol (bep).

In anul 2005, compania a produs, in Romania, 5,21 mil de tone de titei si gazolina si 6,19 miliarde mc de gaze naturale, echivalentul a 77,95 mil bep. In Romania, Petrom detine dreptul de concesiune a 19 perimetre de explorare, dezvoltare si productie, respectiv circa 300 de zacaminte comerciale de petrol si gaze.

Compania opereaza aproximativ 15.000 de sonde de petrol si gaze pe teritoriul Romaniei (onshore) si 7 platforme offshore in Marea Neagra. Detine doua rafinarii, Arpechim si Petrobrazi, cu o capacitate anuala de 8 milioane de tone.

Rompetrol

Este a doua companie petroliera ca importanta din Romania. Saptamina aceasta, presedintele Rompetrol Group, Dinu Patriciu, a anuntat ca a vindut 75 la suta din companie firmei catre KazMunaiGaz, pentru o suma estimata neoficial la peste 2 miliarde de dolari.

Rompetrol detine doua rafinarii, Vega Ploiesti si Petromidia. Aceasta din urma are o capacitate de rafinare de peste 4 milioane tone de titei si poate distribui mai mult de 7 milioane tone de produse petroliere, anual, prin propria retea de distributie en gros si retail.

Rompetrol spera ca sfarsitul anului 2007 sa ii aduca o crestere a cotei de piata la 20%, fata de 15 % in 2006. Rompetrol are o retea de peste 630 de statii petroliere in Romania, Franta, Bulgaria, Albania, Georgia si Republica Moldova. Pana in 2009, Rompetrol doreste sa ajunga la o cifra de afaceri de 12 miliarde dolari.

Dupa ce a intrat pe piata occidentala, prin achizitia companiei frantuzesti Dyneff, Rompetrol vizeaza o expansiune si in Balcani, unde isi propune preluarea companiei petroliere de stat sarbe Naftna

Industrija Srbije (NIS).

RAFO Onesti

Cea de-a doua mare rafinarie din Romania, ca si capacitate de procesare, Rafo Onesti are o istorie recenta extrem complicata. Privatizata in 2001, schimbindu-si succesiv proprietarii si administratorii, Rafo s-a vazut in centrul unor scandaluri care i-au afectat activitatea.

Repornita chiar in aceasta luna, Rafo lucreaza acum la capacitate maxima (are o capacitate de rafinare de 3.5 milioane tone anual). Compania urmeaza sa fie administrata de firma Petrochemical Holding, controlata de Calder-A, unde actionar majoritar este Iakov Goldovskiy.

Acesta din urma a cumparat compania Balkan Petroleum Limited, ce la rindul sau a preluat participatia majoritara la Rafo de la statul roman.

Lukoil

Compania rusa detine rafinaria Petrotel-LUKoil, al carei pachet de actiuni l-a cumparat in anul 1998.

PIATA GAZELOR

In domeniul gazelor naturale, Romania inca detine monopol de stat in ceea ce priveste exploatarea zacamintelor. Compania de stat din acest domeniu, Romgaz, este un conglomerat ce inglobeaza 3600 sonde productive, 5 depozite subterane de inmagazinare cu o capacitate actuala de 2.550 mil. mc/ciclu si peste 1900 km conducte de aductie.

Guvernul a anuntat de mai multa vreme intentia de a privatiza Romgaz, pretul estimat pentru vinderea a jumatate din capitalul social al companiei fiind de circa 350 milioane de euro. Interesul investitorilor pentru aceasta companie este mare odata cu declansarea crizei gazului rusesc.

Mai mult, rezultatele financiare ale societatii fac din aceasta una dintre cele mai valoroase companii pe care statul roman o scoate la vanzare.

ENERGIE ELECTRICA

Cel mai mare producator de energie electrica din Romania este Hidroelectrica. Societatea are in administrare 326 de centrale hidroelectrice, 365 de baraje si captari secundare si 30 de hidroagregate.

Cu o productie medie anuala de 19772 GWh, generata in 12 sucursale, Hidroelectrica furnizeaza circa 22- 33% din productia de energie totala a tarii.

Multe dintre hidrocentrale necesita investitii pentru retehnologizare, in acest sens Hidroelectrica avind planificate pentru urmatorii ani investitii de 1.3 miliarde de lei, care vor duce totodata la un spor de putere instalata in sistemul energetic de 61 MW.

Un alt important producator de energie este Termoelectrica. Desi are o putere instalata de circa 5.500 MW, vechimea instalatiilor, precum si lipsa investitiilor pentru modernizarea acestora, au dus la scaderea fiabilitatii grupurilor de lucru.

In prezent, 70-85% din capacitatea instalata este depasita moral, iar disponibilitatile de putere au scazut la intre 60-90% din potentialul initial. Lipsa resurselor financiare nu a permis conducerii sa bugeteze investitii pentru activitati de reparatii si modernizari.

Statul intentioneaza sa privatizeze o serie de termocentrale, care sa fie inglobate complexurilor energetice de la Turceni, Craiova si Rovinari.

In ceea ce priveste asigurarea independentei energetice, Romania mizeaza foarte mult pe energia nucleara. In acest moment, la Cernavoda functioneaza un singur reactor, cu o putere instalata de 770MW, care asigura aproape 10% din necesarul energetic al Romaniei.

Un al doilea reactor, cu aceeasi capacitate si acelasi model canadian de functionare - CANDU, urmeaza sa inceapa productia pina la finele acestui an.