Valoarea pietei s-a apropiat de 147 de milioane de dolari, o crestere de peste 58%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

In trecut, printre argumentele unui cumparator de PC puteau exista unele precum „laptopurile sint mai scumpe“, „desktop-urile ofera o performanta mai mare la un pret mult mai mic“, sau „laptopurile sint prea scumpe si mult prea grele pentru a fi transportate confortabil“.

Astazi, chiar daca pretul unui laptop este, in continuare, superior costului unui desktop, in celelalte privinte lucrurile stau altfel. Laptopurile ofera performante comparabile cu ale unui sistem desktop si devin tot mai usoare. Va prezentam, in continuare, citeva exemple.

Sony Vaio VGN TZ11XN/B

Sony a „comis-o“ din nou: al sau notebook Sony Vaio VGN TZ11XN/B este o veritabila bijuterie impinsa la extrem. Extrem de subtire, extrem de usor, cu o durata de viata a bateriei extrem de lunga si cu un pret extrem de mare.

TZ11 are o latime de 27,7 centimetri si o grosime de 3 centimetri. La aceste dimensiuni, notebook-ul cintareste doar 1,19 kilograme (datorita fibrei de carbon din care este facuta carcasa), la care se adauga eventual alte 400 de grame pentru incarcator si cablurile principale, ceea ce ar trebui sa-l faca deosebit de usor de transportat.

Chiar daca dimensiunile sale sint foarte mici, TZ11 nu este o jucarie: detine un procesor Intel Core2 Duo la 1,06GHz, are 2 GB RAM, un hard disk de 100 GB si o placa video Intel Graphics Media Accelerator 950 de 256 MB.

Ecranul sau este de 11,1 inch si afiseaza o rezolutie WVGA de 1.366x768. Display-ul este extrem de subtire, insa culorile afisate sint foarte vii.

Vine cu o unitate optica DVD+RW Dual Layer. Sony pretinde ca bateria are o durata de viata de sapte ore (!) si un timp de incarcare de patru ore si jumatate.

In Romania, notebook-ul Sony Vaio VGN TZ11XN/B poate fi cumparat la un pret de aproximativ 8.500 de lei.

Integral in Cotidianul