Regimul separatist de la Tiraspol a blocat trecerea unui lot de manuale destinat elevilor liceului „Lucian Blaga” din regiune, scrie publicatia Moldova Azi, citata de Rador. Motivul confiscarii manualelor nu a fost enuntat, insa reprezentantii transnistreni sustin ca acestea trebuie studiate pentru a evita o posibila agitatie contra „republicii moldovenesti nistrene”.

In acest sens, Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului (CHDOM) a inaintat o adresare conducerii de varf a R.Moldova, reprezentantilor UE si SUA in formatul „5+2” si misiunilor diplomatice acreditate in Moldova, in vederea luarii de atitudine in acest caz.

Incidentul a avut loc 28 august curent, in jurul orelor 15:00, la punctul de control al fortelor de pacificare din preajma orasului Bender.

Persoane care s-au declarat angajati ai regimului separatist de la Tiraspol au retinut automobilul de marca „Mercedes”, care transporta circa 900 manuale (fizica, chimie, biologie si altele) destinate liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol.

In opinia CHDOM, manualele au fost duse intr-un depozit, unde urmeaza a fi distruse. CHDOM califica actiunile Tiraspolului drept o incalcare a dreptului la libera circulatie si dreptul la proprietate si discrediteaza actualul mecanism de pacificare in regiunea transnistreana a R. Moldova.

In aceste conditii, Comitetul constata ca actualul format al fortelor de pacificare este ineficient si cere desfiintarea completa a acestuia si inlocuirea lui cu un format nou prin atragerea la mecanismul de pacificare a tarilor comunitatii europene.