Elevii si profesorii l-au lasat corijent pe ministrul Cristian Adomnitei la capitolul reforma. Ei considera ca superficialitatea si subiectivismul vor face legea in invatamantul gimnazial, odata cu renuntarea la Testele Nationale.

Superficialitatea si subiectivismul ar putea face legea in gimnaziu. Eliminarea Testelor Nationale si inlocuirea lor, incepand de anul viitor, cu tezele cu subiect unic, va crea confuzie in randul elevilor si va duce la evaluari subiective.

Elevii care invata bine si isi doresc sa ajunga la licee de elita risca sa fie eliminati de cei care provin de la scoli in care evaluarea se face superficial. Inginerul Cristian Adomnitei este al 12-lea ministru postdecembrist al educatiei si unul dintre „reformatorii” care umbla la formele de admitere.

Evaluarile pe parcurs au devenit baza pentru aproape orice forma de admitere. Asta in lipsa unei reforme consistente a modului de a preda si, mai ales, de a evalua: gimnaziul si liceul au devenit astfel locuri de „batalie” pentru obtinerea de note umflate, folositoare mai tarziu. Inclusiv prin spagi sau meditatii bine platite, la materiile vizate.

Concurenta va fi neloiala

Pe langa efectul bulversant de moment, introducerea a trei teze semes-triale cu subiect unic drept criteriu de admitere la liceu - alaturi de media anilor de gimnaziu - risca sa creasca subiectivismul si superficialitatea in evaluare. O spun chiar copiii care urmeaza sa fie supusi acestui nou experiment.

„Cred ca ar trebui sa ramana examenul de la sfarsitul clasei a VIII-a. Adica muncesti pana in clasa a VII-a, apoi vin tezele unice care strica toata media daca se intampla sa gresesti si te trezesti ca nu intri la liceul pe care-l doresti.

In plus, va fi o competitie nedreapta intre elevi care invata foarte bine tot anul si elevi care au profesori mai indulgenti si primesc mai usor note mari”, spune Raluca Ionescu, care intra in acest an in clasa a VII-a la Scoala nr. 98 „Avram Iancu” din Bucuresti.

La randul sau, Carina Dobozi, eleva in clasa a VIII-a la Gimnaziul „Europa” din Targu-Mures, crede ca „selectia va fi usor superficiala” si ca are sanse mai mici de a ajunge la liceul dorit.

Integral in EvZ

Vlad Odobescu, Oana Botezatu