Un grup multicolor de parlamentari vrea sa interzica publicarea sondajelor de opinie cu 30 de zile inainte de alegeri. Unde „grupul multicolor” este majoritatea parlamentara, PSD, PNL, PRM, UDMR si PC, iar decizia, reflectarea unei mentalitati de invins inainte de lupta si predispozitia spre incalcarea regulilor jocului democratic.

Alergia n-a pricinuit-o critica academica, liberala sau de stanga, impotriva sondajelor ca instrument de manipulare a agendei publice si a opiniei sau ca forma de control asupra societatii. Partidele noastre se tem probabil ca plasarea pe primul loc in intentiile de vot va maximaliza sansele de victorie ale PD, conform teoriei ca nehotaratii adopta optiunea dominanta.

Numai ca sociologii romani sustin ca doar 1a din electorat se lasa influentat de ele. In traducere libera, partidele sus-numite se considera infrante din start. Iar ultima posibilitate de a opri ascensiunea competitorilor politici a fost vazuta in restrangerea nejustificata a dreptului la libera exprimare aparat de articolul 10, din Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

PSD, PNL, PRM, UDMR si PC vor sa niveleze terenul pentru competitia electorala cu buldozerul.

Prohibitia nu surprinde. De ani intregi, politicienii si partidele cu procente rusinoase sau sub mandria lor ataca institutele si adevarul rezultatelor. De aceasta data, au trecut la masuri concrete, care prezuma lipsa de responsabilitate a sondatorilor si a media in diseminarea informatiilor.

Motive de suspiciune ar exista: structura proprietatii multor institute este dubioasa, iar media exagereaza sub presiunea audientei si a tirajului. Dar acestea nu sunt suficiente pentru a impune restrictii.

Oricare ar fi spaimele politicienilor romani, ele nu se potrivesc deloc cu limitarile acceptate de Conventia Europeana a Drepturilor Omului: siguranta nationala, integritatea teritoriala, morala si sanatatea publica, dreptul la imagine si la confidentialitate, impartialitatea justitiei.

Romania n-ar fi un caz exceptional - in Franta, interdictia este de 7 zile, in Italia, de 15 -, dar este unica tara in care hotararea n-a fost precedata de o dezbatere publica si nici insotita de argumente. Institutiile europene recomanda statelor membre sa-si retina pornirea de a opri publicarea sondajelor, vazute de multi ca un rau necesar.

Portugalia a abrogat interdictia de 30 de zile si a elaborat norme pentru prezentarea sondajelor de opinie in media. Alte tari au incurajat presa sa-si codifice modul in care face cunoscute oamenilor cotatiile partidelor. BBC isi avertizeaza ziaristii ca sondajele pot fi gresite si ca este periculos sa le retina pe cele spectaculoase.

Le cere sa fie atenti la context si la limbaj, sa selecteze doar sondajele relevante si sa le insoteasca obligatoriu de explicatii ale profesionistilor.

Daca trece de parlament, amendamentul romanesc este pasibil de judecata CEDO si de admonstarea cuvenita. Curtea Suprema de Justitie a Frantei a atras atentia legiutorilor ca interdictia vizeaza libertatea de a oferi si de a primi informatii fara sa protejeze niciun interes legitim.

Iar cea a Canadei, ca beneficiile indoielnice ale prohibitiei sunt supraevaluate fata de efectele daunatoare ale limitarii libertatii de exprimare, lipsirea cetateanului de informatii si cenzura asupra media.