Pe Insula Serpilor vor fi organizate alegeri locale, a anuntat joi vicepremierul Ucrainei. „Acolo unde lucreaza institutii si daca totul corespunde statutului de asezare omeneasca, fireste ca se impune o conducere legala”, a spus vicepremierul ucrainean Aleksandr Kuzmuk cu prilejul vizitei efectuate joi pe Insula Serpilor, informeaza Interfax-Ukraina.

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti nu a luat inca nici o pozitie fata de intentia Ucrainei, purtatorul de cuvint al institutiei declarand pentru HotNews.ro ca MAE si-ar putea exprima un punct de vedere in cursul zilei de vineri.

Curtea Internationala de Justitie va da o solutie definitiva in 2008

Insula Serpilor este in centrul unui conflict diplomatic intre Bucuresti si Kiev, conflict aflat pe rolul Curtii Internationale de Justitie (CIJ). Potrivit estimarilor MAE, o decizie a CIJ in cazul delimitarii spatiilor maritime ale Romaniei si Ucrainei in Marea Neagra va fi pronuntata in cea de-a doua parte a anului 2008.

Seful diplomatiei de la Kiev, Arsenie Iateniuk, a declarat ca Ucraina va astepta verdictul Curtii internationale de Justitie de la Haga in privinta statutului Insulei Serpilor pana la sfarsitul anului 2008.

Ministrul de externe a precizat, de asemenea, ca Ucraina a incheiat procedura de prezentare in instanta a argumentelor sale privind statutul Insulei. Si, prin urmare, Kiev si-a asumat angajamentul de a indeplini orice decizie a Curtii.

Alegeri dupa septembrie

Vicepremierul ucrainean a amintit ca pe insula functioneaza 22 de obiective economice, inclusiv un far, o statie de cercetare stiintifica, o sectie de posta, o banca, precum si o unitate de graniceri.

Potrivit lui Kuzmuk, problema organizarii de alegeri se va decide imediat dupa legislativele de la sfarsitul lunii septembrie. El a mai declarat ca in timpul vizitei a discutat telefonic cu premierul Viktor Ianukovici, care, conform afirmatilor sale, a promis sa controleze personal procesul de dezvoltare a Insulei si a localitatii infiintate aici.

Kuzmuk a spus ca planurile de viitor prevad imbunatatirea sistemului de aprovizionare cu energie electrica si apa a localitatii, dezvoltarea infrastructurii turistice. „Este locul potrivit pentru un hotel excelent, cu plaje minunate”, a afirmat Kuzmuk.

Raspunzand unei intrebari referitoare la pozitia Romaniei, potrivit careia Insula nu este decat o stanca, Kuzmuk a declarat ca nici un tribunal, nici chiar Curtea europeana nu are dreptul sa modifice faptul ca respectivul teritoriu apartine Ucrainei. „Noi actionam astfel incat sa contribuim la dezvoltarea tarii noastre”, a raspuns responsabilul ucrainean.

In acest context, presedintele consiliului raional Odessa, Nikolai Skorik, a anuntat ca in prezent pe Insula locuiesc 36 de oameni.