Miliardarul ucrainean Igor Kolomoiski a cumparat 3 la suta din actiunile Central European Media Entreprises (CME), compania de televiziune controlata de magnatul american Ronald Lauder, a anuntat CME.

Potrivit companiei, ucraineanul a platit pentru actiuni 110 milioane de dolari, el urmand sa faca parte din conducerea CME.

“Igor intelege importanta unei televiziuni independente nu numai in Ucraina, ci in toata Europa de Est”, a declarat Lauder. CME detine patru televiziuni in Ucraina (Studio 1+1, Studio 1+1 International, Kino, Citi).

In ultimii ani, CME si Kolomoiski au fost implicati intr-o disputa juridica cu privire la dreptul de proprietate asupra uneia dintre statiile TV din Ucraina.

Igor Kolomoiski, noul actionar minoritar al CME (care valoreaza 3,6 miliarde dolari), e unul dintre oamenii de afaceri care controleaza holdingul ucrainean Privat Group (otel, petrol, industria chimica, energie, industria alimentara, media, domeniul bancar). Valoarea grupului, care are afaceri in Ucraina, Rusia, Statele Unite si Romania, e estimata la 10 miliarde de dolari.

In Romania, CME detine posturile de televiziune PRO TV, Acasa, PRO Cinema, Pro TV International si Sport.ro. In luna iunie, CME a cumparat de la partenerul sau roman, magnatul media Adrian Sarbu, 5 la suta din PRO TV International, ajungand astfel sa detina 95 la suta din cele patru posturi. Valoarea lor a fost evaluata la 1 miliard de dolari. CME are participatii si in companii de media in care Sarbu e majoritar.