Auditul Comisiei Europene va incepe luni, la Targu Mures. Expertii vor verifica modul in care se desfasoara controalele Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura (APIA) asupra parcelelelor declarate de agricultori. Doru Nechiti, directorul APIA, a confirmat pentru HotNews.ro ca al doilea judet tintit de misiunea de audit este Cluj.

Miza acestei vizite de audit este extrem de importanta, avand in vedere ca, in curand, Comisia Europeana trebuie sa decida daca vor fi sau nu reduse cu 25%, in 2007, sumele alocate Romaniei pentru plati directe la hectar.

Pentru a fi evitata reducerea banilor, trebuie ca expertii Comisiei Europene sa constate ca Sistemul Integrat de Administrare si Control pentru platile directe este functional. Ca replica la informatiile aparute in presa, Nechiti a spus ca auditul nu este decisiv pentru acest verdict.

„Va fi intocmit ulterior un raport mai amplu care va include si concluziile acestei vizite, precum si cele ale verificarilor anterioare, care au fost favorabile”, a declarat Nechiti.

Acesta a mai confirmat faptul ca functionarii Agentiei au controlat in teren, pana in prezent, aproximativ jumatate din dosarele selectate pentru aceasta procedura. Este vorba despre un esantion de 6% din fermierii care au depus cereri pentru obtinerea de plati directe la hectar. In total, numarul acestora este de circa 1 300 000.