Mai multi bani pentru popor. Cu aceasta idee fixa isi incep politicienii, luni, sesiunea de toamna in Parlament. PSD pregateste un mare pachet de legi sociale si a gasit noi pensii de marit, PRM va declansa operatiunea "bani pentru agricultori", iar partidul lui Stolojan, care se proclama de dreapta, va defila cu un promisiuni de stanga: dublarea alocatiilor pentru copii.

Liberalii lui Calin Popescu Tariceanu vor avea delicata sarcina sa elaboreze bugetul de stat pe 2008 in plina campanie pentru euro-alegeri.

PC se califica de departe la titlul de campion al populismului, cu trei initiative: reducerea TVA, bani pentru pesionari, protectia chiriasilor.

PNL croieste buget si noi servicii secrete

Prioritatile legislative delcarate de PNL ar fi adoptarea bugetului de stat pe 2008 si a pachetului de legi privind siguranta nationala. Norica Nicolai spune ca adoptarea bugetului de stat pe 2008 va fi extrem de importanta deoarece Romania va trebui sa dovedeasca Uniunii Europene ca este capabila sa absoarba fondurile alocate de la Bruxelles.

In sesiunea septembrie-decembrie, PNL isi propune sa treaca pachetul de legi privind siguranta nationala. Visul liberalilor este, intre altele, infiintarea Agentiei Nationale de Interceptare a Comunicatiilor, care, in esenta, va lasa SRI fara dreptul de a mai asculta telefoane.

PSD ataca pensia sotului supravietuitor

Daca il intrebi pe Titus Corlatan care sunt prioritatile PSD in sesiunea parlamentara de toamna, nu pomeneste nimic de motiunea de cenzura anuntata de Mircea Geoana. Prima sa gria declarata este includerea in bugetul de stat pe 2008 a resurselor financiare pentru cresterea pensiilor, masura adoptata de guvernul Tariceanu aplicabila de la 1 ianuarie 2008.

Locul doi pe agenda de prioritati a PSD: un pachet de legi cu tematica socio-economica. Intre altele, e vorba de legea privind pensia sotului supravietuitor, care ar urma sa primeasca 25% din pensia sotului decedat. Pe locul trei- pachet de legi privind administratia publica.

Pesedistii spun ca tin detaliile secrete pana pe 4 septembrie, cand se vor reuni grupurile parlamentare pentru a bate in cuie strategia partidului. Partidul bifeaza pe agenda si votul uninominal, dar spre coada listei de prioritati.

PRM vrea sa interzica sondajele de opinie

Peremistii vor reveni in parlament convinsi ca vor fi furati la euroalegerile din 25 septembrie. Prin urmare, prima lor grija este cum sa stopeze furtul. Lucian Bolcas spune ca prioritara pentru PRM este modificarea legii pentru organizarea alegerilor pentru Parlamentul European in sensul interzicerii listelor suplimentare. A doua prioritate pe agenda: cum sa cenzureze sondajele de opinie.

PRM anunta un proiect de lege privind acreditarea si functionarea institutelor de sondare a opiniei publice. Insa piesa de rezistenta a lui Vadim Tudor in sesiunea din toamna va fi pachetul de legi in domeniul agrar menite sa imbunatateasca soarta fermierilor cu un nou sistem de arenda si credite agricole.

Ca sa-si pastreze linia de partid-justitiar, PRM va propune si modificarea legii achizitiilor publice, licitatiile fiind considerate de peremisti principala sursa de coruptie din Romania.

UDMR, ca de obicei: statutul minoritatilor

UDMR sta si el cu un ochi pe bugetul de stat pe 2008, iar cu celalalt pe statutul minoritatilor nationale. Marton Arpad spune ca adoptarea statutului este necesara mai ales ca este in stransa legatura cu alte doua proiecte importante: legea invatamantului si legea electorala.

In realitate, adoptarea statului ar ajuta UDMR sa recupereze terenul pierdut in fata radicalilor maghiar, sprijiniti public de seful statului. UDMR mai trece pe lista de prioritati armonizarea legislatiei romanesti cu cea europeana precum si descentralizarea institutiilor statului.

PC militeaza pentru reducerea TVA-ului la alimentele de baza

Nici conservatorii nu duc lipsa de proiecte populiste. Pentru sesiunea care este pe cale sa inceapa PC are intentia sa atraga voturile pensionarilor si ale clasei de mijloc din Romania. Partidul lui Dan Voiculescu va pleda in Parlament pentru reducerea TVA-ului la produsele de baza, crearea unui program de solidaritate sociala in favoare pensionarilor si neimpozitarea profitului reinvestit.

PC are in vedere si o initiativa legislativa care ii vizeaza pe chiriasi si anume, o propunere care sa asigure protectia chiriasilor si stabilirea chiriei pentru spatiile cu destinatia de locuinte.

Oferta lui Stolojan: dublarea alocatiilor

Pe fondul campaniei electorale care va debuta in forta odata cu sesiunea parlamentara de toamna, PLD face un mic pas spre stanga. Una din prioritatile legislative anuntate deja de Teodor Stolojan va fi dublarea alocatiilor pentru copii de peste doi ani din familii cu venituri sub dublul salariului mediu pe economie.

Pe lista urgentelor PLD se afla inca un proiect cu impact social: infiintarea oficiului national pentru drepturile pacientilor. In rest, partidul evita sa vorbeasca despre strategia sa parlamentara din toamna de teama ca Guvernul ii va fura proiectele.

Strategia PD

Democratii sustin, intre altele, adopatarea proiectului votului uninominal in procedura de urgenta, astfel incat sa nu mai fie necesara organizarea unui referendum. Alta prioritate este legea lustratiei. Partidul se va concentra si pe adoptarea unor masuri care sa continue descentralizarea in administratiile locale.