Companiile frantuzesti de utilitati Suez si Gaz de France (GDF) au cazut de acord sa fuzioneze, urmand sa devina unul din cei mai mari jucatori din industria europeana a energiei, potrivit BBC News. GDF si Suez au o valoare combinata de 70 de miliarde de euro.

Cele doua companii au convenit sa fuzioneze in urma cu 18 luni, insa decizia finala a fost luata in acest week-end in urma intalnirii dintre conducerile celor grupuri.

In urma negocierilor s-a stabilit ca guvernul francez va detine peste 35% din noul grup, care se va numi GDF Suez. In prezent, statul francez detine 80% din GDF, si doreste sa previna fuziunea Suez cu grupul energetic italian Enel.

Potrivit Reuters, noul grup va fi condus de directorul general al Suez, Gerard Mestrallet iar vice-presedinte va fi directorul general al GDF, Jean-Francois Cirelli.

"Fuziunea intre egali" se va realiza in baza unui schimb de actiuni, prin care 21 de titluri GDF vor fi preschimbate cu 22 de titluri Suez, se arata intr-un comunicat al celor doua companii.

Suez va renunta la 65% din activitatile diviziei pentru mediu, participatia urmand sa fie listata la bursa in aceeasi perioada in care va avea loc si fuziunea propriu-zisa.

Sindicatele se opun insa incheierii acestei fuziuni, deoarece se tem ca aceasta ar putea duce la pierderi de locuri de munca. De asemenea, sindicalistii sunt de parere ca aceasta fuziune ar putea duce la cresterea preturilor la energie, datorita scaderii competitiei pe aceasta piata.

Gaz de France este prezenta pe piata din Romania prin Distrigaz Sud, companie privatizata la sfarsitul anului 2005.