Pedeapsa cu moartea emisa impotriva unui var al fostului dictator irakian, Saddam Hussein, a fost confirmata de Inaltului Tribunal Penal irakian. Ali Hassan al-Majid, poreclit '"Ali Chimicul", a fost gasit vinovat, in luna iunie, pentru genocid si crime impotriva umanitatii in dosarul masacrului kurzilor din 1988.

Aref Shaheen, presedintele Tribunalului suprem, a indicat intr-o conferinta de presa ca instanta de judecata a confirmat pedeapsa capitala impotriva lui Hassan al-Majid si a inca doi coinculpati, Sultan Hashim al-Tai si Hussein Rashid al-Tikriti.

Toti trei fusesera condamnati la moarte pentru masacrarea a 182.000 de etnici kurzi, in cadrul operatiunii Anfal, din Irak.

In prezent, Hassan al-Majid este inculpat intr-un alt proces de genocid, comise in 1991, cand 100.000 de siiti au fost masacrati in orasele Najaf, Kerbala, Hila si Basra pentru ca au organizat o revolta impotriva lui Hussein. Al-Majid si-a castigat porecla de "Ali Chimicul" dupa ce a decis folosirea de arme chimice pentru inabusirea unei revolte.