Beneficiarii de servicii de telefonie fixa vor putea fi apelati incepand cu data de 3 mai 2008 doar prin formarea numarului national din zece cifre, care cuprinde prefixul national, indicativul de arie geografica si numarul local, se arata intr-un comunicat al Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI).

De exemplu, pentru a apela un numar de telefonie fixa din Tulcea, atat persoanele din alte judete, cat si cele din judetul Tulcea, trebuie sa formeze 02405XXXXX.

Decizia ANRCTI modifica si formatul actual al numerelor scurte, facand diferenta intre numerele pentru servicii de interes public la nivel national (politie, jandarmerie, deranjamente utilitati publice, servicii de informatii) si numere pentru furnizarea unor servicii de interes general la nivel local (taxi, "alo, domnule primar" etc.).

Astfel cifra 1 se va adauga inaintea numarului actual in cazul primei categorii de servicii, respectiv a indicativului de arie geografica in cazul celei de-a doua categorii.

Spre exemplu, pentru a apela serviciul "Ora exacta" se va forma 1958, fata de 958 in prezent, iar pentru a apela serviciul "Protectia consumatorului" din judetul Constanta se va forma 0241980. Numarul unic pentru apeluri de urgenta - 112 - isi va pastra acelasi format.

Tranzitia la noul mod de formare a numerelor de telefonie fixa se va face in doua etape. Astfel, in perioada 3 mai - 31 iulie 2008 aceste numere vor putea fi apelate atat in formatul actual, cat si in noul format, iar abonatii vor fi informati cu privire la modificarea modului de formare a numerelor.

In perioada 1 august - 20 septembrie 2008, abonatii vor fi informati, prin intermediul unui mesaj vocal sau a unui mesaj scris, cu privire la noul format al numarului, dar apelul nu va mai fi redirectionat catre destinatie.

Totodata, decizia prevede deschiderea unui nou subdomeniu de numerotatie pentru servicii de telefonie mobila, si anume 070, pentru serviciile oferite de furnizorii de retele mobile virtuale (MVNO), furnizori care ofera servicii prin utilizarea unor elemente ale altor retele publice mobile, pe baza unor acorduri incheiate cu operatorii acestor retele.

In cadrul Planului national de numerotatie revizuit, in domeniul de numerotatie apartinand furnizorilor alternativi de telefonie fixa (0Z=03) se introduce o noua categorie de numere: numere independente de locatie (in subdomeniile 037, 038, 039). Aceste resurse vor putea fi utilizate pentru furnizarea de servicii la orice locatie de pe teritoriul national.

Astfel, ANRCTI urmareste sa asigure resurse adecvate evolutiei tehnologice a retelelor utilizate pentru furnizarea serviciilor de comunicatii electronice, de exemplu utilizarea tehnologiei IP, convergenta fix-mobil.