Romania are unele probleme in cheltuirea fondurilor alocate agriculturii si in calitatea sistemului de identificare a parcelelor, a declarat vineri presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, dupa intalnirea cu premierul Tariceanu. Barroso a aratat ca, daca nu vor fi luate masurile necesare, Comisia ar putea activa clauza de salvgardare in acest domeniu.

La randul sau, Tariceanu a recunoscut ca Romania este tara cu cea mai mare faramitare a terenurilor agricole, motiv pentru care procesul de identificare a acestora devine greoi. Premierul a dat insa asigurari ca intarzierile vor fi recuperate.

„Am discutat cu guvernul, in primul rand suntem foarte fericiti cu progresul facut de Romania dupa integrare, dar desigur exista niste dificultati legate de cheltuirea fondurilor pentru agricultura. Auditul desfasurat de Comisia Europeana in iunie-iulie a aratat ca s-au facut progrese catre un sistem IACS complet functional si punerea la punct a functionarii Agentiilor de Plati.

In particular, s-au descoperit niste deficiente la calitatea sistemului de verificare a parcelelor. In acest moment se desfasoara alt audit in privinta sistemului de cheltuire a banilor. Dupa concluziile acestei misiuni vom decide ce masuri trebuie intreprinse in continuare.

Speram ca Guvernul acorda cea mai mare atentie acestei chestiuni astfel incat sa se rezolve fara sa fie nevoie de demersuri pentru activarea clauzei de salvgardare”, a declarat presedintele CE.

De cealalata parte, premierul Tariceanu a recunoscut deficientele, dar a dat asigurari ca acestea vor fi recuperate: "Trebuie sa tinem cont ca Romania este tara cu cea mai mare faramitare a parcelelor, lucru care induce o complicatie extraordinara in operatiunea de identificare si control a suprafetelor pe baza careia se face plata subventiilor.

Am recuperat importante intarzieri in prima parte a acestui an si vreau sa dau asigurari ca aceasta operatiune se va desfasura in bune conditii, in aceasta toamna vom incepe plata subventiilor primite de la UE pt agricultura iar Agentia de plati si interventii procedeaza deja la un exercitiu oarecum similar prin distributia subventiei de la bugetul de stat", a declarat Tariceanu.

Reprezentantii Comisiei Europene au inceput, luni, auditul pentru sistemul de plati directe. Expertii vor face verificari „pe teren” in judetele Mures si Cluj, iar in urma acestora vor decide daca vor fi reduse, in acest an, cu 25% sumele alocate Romaniei pentru platile directe la hectar.

Pentru a fi evitata reducerea banilor, trebuie ca expertii Comisiei Europene sa constate ca Sistemul Integrat de Administrare si Control pentru platile directe este functional.