Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL) a anuntat lansarea licitatiei de proiecte care vor primi finantare prin Programul Operational Regional. Este vorba despre Axa 2 a acestui program, domeniul vizat fiind infrastructura locala si regionala.

„Proiectele trebuie sa vizeze reabilitarea si modernizarea retelei de drumuri judetene, a strazilor urbane, precum si constructia/reabilitarea soselelor de centura cu statut de drum judetean, avand un rol important in economia regiunilor respective”, se arata in comunicatul ministerului Dezvoltarii.

Cei care doresc sa depuna proiecte trebuie sa contacteze Agentia de Dezvoltare Regionala din zona in care se va derula proiectul (vezi documentul atasat).

Potrivit clarificarilor transmise de MDLPL, solicitantii care pot obtine finantare prin acest program sunt: „autoritati ale administratiei publice locale, asociatii pentru Dezvoltare Intercomunitara constituite conform prevederilor Legii nr. 215/2001, cu modificarile ulterioare si parteneriate intre autoritati ale administratiei publice locale”.

Acestia pot consulta Ghidul Solicitantului pe pagina de internet a Programului Operational Regional, www.inforegio.ro. Acest document include:

- informatii si instructiuni asupra modului de completare a Cererii de finantare

- modele standard recomandate, inclusiv formularul Cererii de finantare

- descrierea procesului de evaluare si selectie

- criterii de selectie.

„Cererile de finantare se primesc continuu pana la contractarea integrala a fondurilor alocate. Suma totala alocata acestei Axe este de 876.711.006 euro”, se mai arata in comunicatul MDLPL.

Cu ocazia lansarii oficiale a Programului Operational Regional, in luna iulie, ministrul Laszlo Borbely a declarat ca deja exista 35 de proiecte pregatite, care „ar putea fi lansate chiar si maine”, care insumeaza circa 390 de milioane de euro.

Pe langa acestea mai exista alte 53 de proiecte in pregatire. In plus, a declarat Borbely, orice solicitant care incheie contract de finantare pana la sfarsitul anului poate primi 15% din valoarea finantarii in avans.

Tot atunci, presedintele Consiliului Judetean Timis, Constantin Ostaficiuc, a precizat ca 22 din cele 35 de proiecte mentionate de Ministrul Dezvoltarii apartin Regiunii de Dezvoltare Vest, iar din acestea, unsprezece sunt elaborate numai de judetul Timis.