Mii de romi s-ar putea indrepta spre Occident in cautarea unor slujbe si a unui trai mai bun, iar Uniunea Europena trebuie sa se pregateasca pentru sosirea lor. Declaratia a fost facuta de Florin Cioaba, autointitulat rege al romilor, in cadrul Festivalului anual al romilor din Romania, informeaza agentia Reuters, preluata de Rador.

Florin Cioaba a spus ca romii din Balcani, care se vor indrepta spre Vest vor intalni multe prejudecati in UE: "Mii de romi din Romania si Bulgaria isi vor parasi tara in urmatorii doi ani si, daca UE nu are capacitatea de a-i include in societate, atunci isi pierde semnificatia ca institutie".

Romii sunt una dintre cele mai vechi minoritati din Europa si Consiliul Europei, care monitorizeaza drepturile omului, spune ca sunt minoritatea cea mai discriminata dintre cele existente in Europa.

Numai ca in ultimele luni, romii si imigrantii ilegali au fost acuzati de presa italiana de o serie de crime violente. O tabara de romi romani de pe o sosea aglomerata din Dublin a tinut de asemenea prima pagina a ziarelor din Irlanda in aceasta vara.

Regele Cioaba da asigurari insa ca: "Nu toata lumea vrea sa cerseasca sau sa fure... Toata lumea ii uraste pe tigani, desi nu toti suntem criminali si hoti ".

Reuters mai noteaza ca cei mai multi romi din Europa traiesc in Balcani, circa 2 milioane in Romania, unde se lupta cu prejudecatile, saracia si rata ridicata a analfabetismului.