Reactorul nuclear al Unitatii 2 de la CNE Cernavoda a ajuns miercuri la capacitate maxima, dupa ce, in data de 5 septembrie, a primit avizul Comisiei Nationale pentru Controlul Activitãtilor Nucleare (CNCAN), se arata intr-un comunicat al Nuclearelectrica.

In continuare se vor desfasura teste de calibrare, corelare a puterii turbinei cu cea a reactorului nuclear, urmand proba de functionare neintrerupta timp de zece zile.

Trecerea la exploatarea comerciala a Unitatii 2 este prevazuta pentru sfarsitul acestei luni. Functionarea la capacitate maxima a reactorului 2 de la Cernavoda va face ca aproape 20% din energia Romaniei sa fie asigurata din surse nucleare.

Reactorul 2 de la Cernavoda a fost conectat la sistemul energetic national la inceputul lunii august, iar prima conexiune la sistemul energetic s-a facut la 25% din puterea nominala a reactorului.

Unitatea 2, ce va avea o putere instalata de 700 MW, se realizeaza pe baza unui contract de conducere de lucrari incheiat in 2003 cu Atomic Energy of Canada Ltd. si Ansaldo din Italia. Reactorul CANDU 6 care echipeaza Unitatea 2 este al doilea reactor de acest tip de pe platforma CNE Cernavoda.

Primul reactor functioneaza din 1996, si furnizeaza circa 10% din productia de energie electrica la nivel national. Odata cu functionarea la capacitate maxima a Unitatii 2, Nuclearelectrica va asigura circa 17-18% din productia de energie electrica a Romaniei.