Doua persoane au murit si opt sunt internate in spital, in urma unei puternice explozii produse, vineri, intr-un bloc din cartierul Dumbrava din orasul Zalau (Salaj). Un baiat de 20 de ani a fost prins printre daramaturi, fiind gasit decedat, dupa o interventie de durata a pompierilor. Se pare ca deflagratia a fost provocata de o acumulare de gaze. Parterul blocului a fost complet distrus.

Executivul va acorda locatarilor din blocul Zalau 24 de locuinte ANL si ajutoare de urgenta, in cuantum de 3.500 de lei pentru fiecare familie, a anuntat secretarul general al guvernului, Ilie Bolojan, dupa discutiile cu autoritatile locale.

Cladirea se poate prabusi in orice moment, pentru ca explozia a atins structura de rezistenta. In total, 19 familii au fost afectate de explozie.

Autoritatile au hotarat sa darame in cel mai scurt timp imobilul, pentru ca acesta este in pericol sa se prabuseasca. Daramarea nu se va face cu explozibil, ci, treptat, pentru a nu se pune in pericol imobilele invecinate. Toti locatarii au fost evacuati. Acestora li s-au pus la dispozite garsoniere si camere de hotel si primesc pachete cu mancare.

Locatarii blocului spun ca s-au facut reclamatii la EON Gaz inca de acum doi ani, anuntand ca de la subsolul blocului, dar si in afara imobilului, mirosea puternic a gaze. Ultima sesizare a fost chiar joi seara, dar nici o echipa nu s-a deplasat sa vada despre ce problema este vorba, spun locatarii.

Reprezentantii firmei Eon Gaz, care se ocupa de furnizarea gazelor pentru blocul in care s-a produs deflagratia, au declarat ca vor sprijini material familiile afectate.

Intre timp, E.ON Gaz Distributie va demara ancheta interna de indata ce ii va fi permis accesul in perimetrul afectat. "Indiferent de rezultatele anchetei E.ON Gaz Distributie va acorda un ajutor financiar de urgenta in valoare de 3.000 de RON pentru fiecare familie afectata de explozia produsa in aceasta dimineata".

Si ministrul Internelor, Cristian David, a cerut politiei o ancheta privind cauzele producerii exploziei.