Romania risca sa-si castige reputatia unui loc fara scupule pentru a face afaceri, a afirmat presedintele-director general al companiei Gabriel Resources, Alan Hill, la doar cateva zile dupa ce Ministerul roman al Mediului a oprit, pe termen nelimitat, procesul de autorizare pentru proiectul minier de la Rosia Montana.

Intr-un interviu acordat cotidianului "The Globe and Mail" din Toronto, presedintele firmei canadiene a declarat ca decizia ministrului mediului de la Bucuresti, Atilla Korodi, este "arbitrara si ilegala".

"Aceasta nu este domnia legii, ci reprezinta ignorarea flagranta a legii", a afirmat Hill, care a adaugat ca decizia ministrului Korodi, care se opune personal proiectului dezvoltat de Gabriel Resources, "ameninta sa deraieze incercarile Romaniei de a atrage investitii straine dupa ce a suferit zeci de ani sub dictatorul comunist Nicolae Ceausescu".

“Oricine se gandeste sa investeasca in Romania trebuie sa se gandeasca de doua ori“ la acest lucru, a sustinut Hill, avand in vedere ca “un ministru poate sa faca o miscare atat de arbitrara si ilegala”. Decizia lui Korodi face ca lucrurile in Romania “sa semene cu Vestul Salbatic", a declarat presedintele companiei Gabriel Resources.

Publicatia canadiana a afirmat ca Gabriel Resources incearca sa dezvolte proiectul Rosia Montana de aproape un deceniu, insa a intampinat opozitia "inversunata si puternic sponsorizata" a unor organizatii neguvernamentale precum si a unor membrii ai guvernului de la Budapesta.

Oponentii proiectului - intre care sunt amintiti organizatia Alburnus Maior si Institutul pentru o Societate Deschisa, patronat de miliardarul american de origine ungara, George Soros - sustin ca mina va otravi mediul inconjurator, va forta plecarea localnicilor si va distruge locuri istorice, scrie cotidianul canadian.

Rosia Montana Gold Corporation intentioneaza sa exploateze timp de aproape 20 de ani zona din Muntii Apuseni, unde se gaseste cel mai mare zacamant auro-argintifer din Europa. Compania planuieste o investitie de un miliard de dolari.

Ministrul Attila Korodi a declarat recent la o conferinta de presa ca juristii Ministerului Mediului au propus suspendarea procedurii de avizare a proiectului pe motiv ca certificatul de urbanism prezentat de Rosia Montana Gold Corporation ar fi nul din punct de vedere legal.

Ca urmare a deciziei partii romane, cotatia actiunilor Gabriel Resources a scazut dramatic la bursa din Toronto in ultimele zile.