Petrom a anuntat marti cumpararea diviziei de servicii petroliere a Petromservice, pretul tranzactiei fiind de 328,5 milioane euro. Este a doua tranzactie majora pe piata petrolului din acest an, dupa ce Patriciu a vandut Rompetrol, beneficiarul fiind si de data aceasta un mogul al presei - Sorin Ovidiu Vintu.

Cel mai important actionar al Petromservice era, pana la momentul tranzactiei, firma offshore Elbahold Ltd., controlata de omul de afaceri SO Vintu, care detinea 49,3% din actiuni.

Potrivit unui comunicat al companiei, tranzactia urmeaza a fi finalizata la inceputul anului viitor, dupa primirea avizului din partea Consiliului Concurentei.

„Piata romaneasca pentru servicii petroliere, altele decat cele oferite de Petromservice, nu este pregatita sa ofere volumul si calitatea serviciilor cerute de Petrom. Prin urmare, am beneficiat de aceasta oportunitate de a cumpara activitatea de servicii petroliere a Petromservice si de a o integra in companie", a declarat Mariana Gheorghe, director general executiv al Petrom.

"Acest fapt ne va permite sa incepem un amplu proces de modernizare a serviciilor petroliere, pentru a creste calitatea si eficienta”, a continuat Mariana Gheorghe.

Petrom va investi 90 milioane euro in servicii petroliere

Achizitia si integrarea ulterioara in Petrom a activitatii de servicii petroliere preluata de la Petromservice vor sustine stabilizarea productiei de titei si gaze si reducerea costului de productie, se mai arata in comunicat.

De asemenea, integrarea serviciilor petroliere va duce la crearea unui nou departament in cadrul Petrom - Servicii pentru Explorare si Productie, care va beneficia in urmatorii ani de investitii de circa 90 de milioane de euro in tehnologii si echipamente de ultima ora, infrastructura si aplicatii IT.

In plus, circa 9.800 de salariati ai Petromservice vor fi transferati in cadrul Petrom.

Reprezentantii Petrom sunt de parere ca integrarea serviciilor petroliere va duce la o reducere a costului de productie, de circa 1,5 dolari pe baril echivalent petrol (bep).

Activitatea de servicii petroliere din cadrul Petromservice consta in active mobile, accesorii si stocuri, cladiri si terenuri aferente, precum si unele contracte incheiate cu terti si legate de activitatea de servicii petroliere.

La inceputul lunii septembrie, oficialii Petromservice au anuntat ca au in vedere revizuirea structurii portofoliului de afaceri, iar resursele companiei vor fi redirectionate spre constructii, transporturi, lucrari de reabilitare mediu si afaceri imobiliare. Acestia au anuntat ca vor renunta la activitatile de work-over si mentenanta.

In data de 10 septembrie, Petrom a confirmat interesul pentru Petromservice, anuntand ca are in vedere achizitia companiei de servicii petroliere sau a unor servicii asigurate de aceasta.