Polonia a blocat planurile UE de a declara ziua de 9 octombrie Zi europeana impotriva pedepsei cu moartea, informeaza presedintia portugheza a Uniunii, citata de BBC.

Varsovia a respins ideea de a organiza o astfel de sarbatoare, argumentand ca un asemenea eveniment ar trebui sa condamne si avortul sau eutanasia. Guvernul polonez a mai cerut, in trecut, relansarea discutiilor la nivel european pe tema pedepsei capitale, initiativa ce a atras critici dure din partea celorlalte state membre.

Potrivit BBC, Comisia Europeana nu va renunta la conferinta pregatita pentru lansarea Zilei europene contra pedepsei cu moartea, dar se asteapta la dezbateri mult mai aprinse pe aceasta tema, din cauza pozitiei Poloniei.

Postul il citeaza si pe ministrul portughez al Justitiei, Alberto Costa, care a spus pe marginea Consiliului JAI desfasurat marti la Bruxelles ca „din pacate, a fost imposibil sa obtinem un consens” pe aceasta tema, alte oficialitati UE confirmand ca singura obiectie este cea a Poloniei.

BBC aminteste ca aceasta este ultima dintr-o serie de inclestari intre Bruxelles si Varsovia, ce acopera domenii variate, precum homosexualitatea sau protectia mediului.

Insusi presedintele Poloniei, Lech Kaczynski, a cerut anul trecut statelor membre UE sa accepte reintroducerea pedepsei cu moartea, pedeapsa sustinuta, in cazul pedofililor, si de Liga Familiilor Poloneze, partid radical ce face parte din coalitia de guvernamant.