Un militar roman a fost ucis vineri, in Irak, a anuntat ministrul Apararii, Teodor Melescanu, la Realitatea TV. Potrivit ministrului, alti cinci militari romani au fost raniti, dupa ce un tanc amfibiu a trecut peste un dispozitiv exploziv. Cei cinci soldati sunt in stare stabila.

Acesta este cel mai grav incident de la sosirea trupelor romanesti in Irak, in vara anului 2003 si al doilea caz in care un militar roman isi pierde viata, dupa sublocotenentul post mortem Bogdan Hancu.

Ministrul Apararii, Teodor Melescanu, l-a avansat post mortem pe caporalul Ioan Grosaru la gradul de sublocotenent, iar presedintele Basescu i-a conferit Ordinul National Steaua Romaniei in Grad de Cavaler pentru Militari cu insemne de razboi.

Toti militarii se aflau in acelasi transportor blindat, al doilea dintr-o patrula formata din trei TAB-uri cu opt roti, de tipul Zimbru, relateaza Rador. Cei cinci raniti au arsuri si rani superficiale. Doi sunt mai grav raniti, prezentand arsuri si in zona fetei.

Transportorul blindat a fost incendiat dupa ce a fost distrus de explozia unui dispozitiv improvizat amplasat pe marginea drumului.

Militarul care si-a pierdut viata era mitralior si se afla in turela transportorului. El a asteptat sa fie evacuati colegii sai iar cand a venit randul sau sa iasa munitia in interiorul transportorului blindat a explodat.

In urma cu zece zile, doi soldati romani au fost raniti, in urma unui atac cu racheta asupra bazei Camp Victory, situata langa Bagdad.

In aprilie anul acesta, caporalul Bogdan Hancu a fost ucis pe 27 aprilie, in urma exploziei unei masini capcana, in timp ce executa o misiune de patrulare-monitorizare alaturi de soldatii italieni, in apropiere de Nassyria.

In aceeasi luna, sase militari romani au fost implicati intr-un accident, langa Talil, dupa ce transportorul blindat in care se aflau s-a rasturnat.