Grupul austriac de petrol si gaze naturale OMV a lansat o oferta de circa 14 miliarde de euro pentru preluarea a circa 80 la suta din actiunile companiei ungare MOL. Compania rezultata in urma tranzactiei, care ar fi cea mai mare din Europa Centrala si de Est, ar urma sa fie listata la bursele din Austria si Ungaria.

OMV este gata sa ofere grupului ungar MOL un pret de 32.000 de forinti pentru o actiune, imediat dupa eliminarea restrictiilor asupra drepturilor de vot, se arata intr-un comunicat al grupului austriac.

Actiunile companiei ungare au fost suspendate azi de la tranzactionare atat la Bursa de la Budapesta cat si la Bursa de la Varsovia.

Intentia de preluare a companiei MOL a fost facuta publica prima data de grupul austriac pe 25 iunie, cand a anuntat majorarea participatiei detinute la MOL, de la 10% la 18,6%, printr-o tranzactie estimata la un miliard de euro, relateaza Business Standard.

Marti, OMV a facut public ca, intre timp, si-a marit participatia in cadrulu companiei ungare pana la 20,2%.

Relatia dintre cele doua companii este tensionata din cauza intentiei OMV de a achizitiona MOL, compania ungara aratind in trecut ca se opune oricarei propuneri de preluare.

"Managementul OMV crede ca o combinatie intre OMV si MOL reprezinta o oportunitate strategica unica de a crea una dintre primele companii integrate de gaz si petrol din Europa, cu o concentrare pe regiunile in crestere foarte rapida din Europa Centrala si de Est", informeaza comunicatul de presa al OMV.

"Urmare a acestei declaratii, ne vom angaja direct in discutii cu principalii actionari MOL pentru a explora modalitatile in care aceste beneficii pot fi realizate", afirma Wolfganf Ruttenstorfer, CEO OMV.

OMV mai precizeaza ca a demarat deja procedurile preliminare de informare a Comisiei Europene, care lasat sa inteleaga ca avizul european va fi conditionat de anumite masuri, dar "aceste conditii nu vor afecta atractivitatea combinatiei OMV - MOL".

MOL respinge oferta OMV

Compania ungara MOL a anuntat marti, intr-un comunicat de presa ca a luat nota de declaratia de intentie privind achizitia, primita astazi din partea managementului OMV.

In conformitate cu regulile aplicabile pietei de capital, aceasta declaratie de intentie nu reprezinta o oferta formala destinata actionarilor MOL, se arata in comunicat.

"In opinia noastra, abordarea OMV subestimeaza in mod substantial capacitatea si perspectivele companiei MOL si va genera diminuarea valorii companiei.

Desi OMV estimeaza o sinergie a costurilor de 400 milioane de euro pe an, ignora atat pierderile rezultate din o astfel de fuziune cat si scaderea valorii de piata a companiei MOL datorata programului de disponibilizari care ar fi solicitat de autoritatile anti-trust.

Abordarea OMV nu va fi luata in calcul de catre MOL, care nu va intra intr-un dialog cu OMV pentru a discuta oferta propusa", se mai arata in luarea de pozitie a MOL.

Szabolcs Ferencz, Vice-Presedinte Corporate Communications pentru Grupul MOL, a declarat ca anuntul de azi al OMV "nu contine nici o informatie noua fata de oferta lor anterioara, deja respinsa de Consiliul de Administratie MOL, cu exceptia faptului ca OMV nu poate prelua controlul asupra MOL".

"Informatiile nou-difuzate corespund strategiei de comunicare unilaterala si ostila a OMV de pana acum.

MOL are oportunitati de crestere foarte bune ca si companie independenta si, la fel ca inainte, nu vedem de ce am studia o oferta restrictiva, care nu ofera beneficii nici actionariatului nostru, nici altor persoane care sunt interesate de compania MOL.”, a mai spus reprezentantul companiei ungare.