Miercuri, 26 septembrie 2007, la New York a avut loc proiectia pentru presa a filmului lui Cristian Mungiu, “4 luni, 3 saptamani si doua zile”, iar sesiunea de intrebari de dupa proiectie a fost moderata de Richard Pena, directorul Festivalului de Film de la New York.

Jurnalistii americani au fost deosebit de interesati sa afle de unde a pornit ideea realizarii filmului, structura neobisnuita (selectia actorilor, realizarea cadrelor lungi, spiritul geometric al pozitiei camerelor), dar si modul in care a fost perceput filmul de tanara generatie din Romania, informeaza un comunicat de presa tansmis de ICR New York.

Regizorul Cristian Mungiu a precizat ca filmul nu transmite niciun mesaj si nicio invatatura si ca complexitatea lui vine din faptul ca nu s-a folosit metafore ascunse, parabole sau predici melodramatice referitoare la viata in comunism.

Cristian Mungiu a declarat pentru ICRNY: “Vom afla mai tarziu eficienta proiectiei de presa, dar atat cat pot aprecia la fata locului, sunt toate semnele ca a mers bine: au fost multi jurnalisti la vizionare, mare parte dintre ei a ramas la discutii, au pus multe intrebari si, cel mai important pentru mine, nivelul discutiei a fost deosebit - s-a vorbit despre film, despre stil,

despre cinema la un mod nuantat si subtil. E pentru mine un semn bun ca la o proiectie in Statele Unite, unde chestiunea e destul de delicata, nu m-a intrebat nimeni la conferinta de presa daca filmul e pro sau anti avort, daca Vaticanul l-a inteles corect sau complet pe dos”.

“4 luni, 3 saptamani si 2 zile”, recent premiat la Cannes cu Palme D’Or, va fi prezentat in avanpremiera in cadrul celui mai prestigios eveniment cinematografic din Statele Unite - Festivalul de Film de la New York - ca fiind una din piesele de rezistenta, pe 29 septembrie si 1 octombrie.

Cu cateva zile inainte de deschiderea oficiala a festivalului, toate biletele la filmul lui Mungiu erau deja vandute. Atat regizorul roman, cat si actrita principala Anamaria Marinca vor raspunde dupa proiectii intrebarilor publicului, cu sprijinul Institutului Cultural Roman din New York si al Independent Film Channel.

“4 luni, 3 saptamani si 2 zile” va putea fi urmarit in cinematografele americane incepand cu 25 ianuarie 2008.