Fundatia Soros Romania a prezentat, marti, concluziile unui studiu privind impactul migratiei in strainatate asupra copiilor ramasi acasa. Coordonatorii programului considera ca numarul oficial al copiilor aflati in aceasta situatie este subevaluat.

Potrivit datelor oficiale, prezentate de Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului, 82.000 de copii sunt in acesta situatie, relateaza Rador. Cu toate acestea, potrivit studiului realizat de Fundatia Soros, circa 170.000 de elevi au ramas singuri acasa.

Totusi cifra este mult mai mare, tinand cont de faptul ca se bazeaza pe declaratiile parintilor care au plecat la munca in strainatate. In conditiile in care multi parinti pleaca ilegal la munca in strainatate, aceste declaratii nu sunt concludente.

Studiul face parte din programul "Migratie si dezvoltare". Sunt analizate efecte sociale in comunitati: s-au cautat raspunsuri la intrebari precum: care este numarul copiilor ramasi acasa, cu cine stau ei, care este gradul lor de bunastare, situatia lor scolara, starea de sanatate, cum isi petrec timpul liber si cu ce probleme se confrunta.

Ancheta de teren a fost realizata in perioada 4-11 iunie 2007, pe un esantion reprezentativ de 2037 elevi din clasele V-VIII, cu un subesantion de 437 elevi care au unul sau ambii parinti plecati la munca in strainatate.

Judetul Suceava - fruntas la numarul de copii ramasi singuri

Suceava se numara printre judetele cu o rata ridicata de migranti plecati in afara tarii pentru un castig mai bun, relateaza Rador.

Numarul copiilor din judetul Suceava ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate se apropie de 10.000. Aproape 3.000 au ambii parinti plecati.

Alti 500 de copii care provin din familii monoparentale au ramas fara nici un sprijin in urma plecarii singurului parinte la munca in afara granitelor tarii.

Au fost semnalate peste 150 de cazuri de copii care au suferit in urma plecarii parintilor la munca in strainatate, in urma unui abandon, neglijenta, saracie, copii asupra carora s-a luat o masura de protectie.

Multi parinti plecati peste hotare si-au reintregit ulterior familia, ducandu-si copii in tarile respective.

Cazurile dramatice se inmultesc

Plecarea romanilor in strainatate are in unele cazuri efecte dramatice asupra copiilor parasiti astfel de parinti. Un copil de 12 ani din judetul Arges s-a spanzurat luni, dupa ce a aflat ca mama sa va pleca la munca in Italia. Rudele spun ca baiatul era o fire sensibila si ca nu se putea obisnui cu gandul ca mama sa va fi departe.

Baiatul a lasat in urma un bilet in care isi ia ramas bun de la mama si sora sa: "Imi pare ca ne despartim certati. Cu inmormantarea mea nu o sa aveti probleme pentru ca vine omul ala cu banii pe lemne. Sora-mea, tu sa te tii de scoala. Mama, tu sa ai grija de tine ca lumea e rea".

In ultimii ani, numarul copiilor lasati in grija unor persoane din afara familiei a crescut alarmant.

Citeste si:

Un elev de 12 ani s-a sinucis. Mama lui urma sa plece in Italia