Premierul Calin Popescu Tariceanu a deschis, marti, o subscriptie publica pentru construirea Catedralei Mantuirii Neamului.

Guvernul a alocat, in acelasi timp, 30 de milioane de lei, aproximativ 10 milioane de euro, pentru inceperea constructiei, a anuntat primul ministru, in timpul ceremoniei de semnare a protocolului de cooperare dintre Guvern si Patriarhia Romana, se arata intr-un comunicat al Executivului.

”Cunosc preocuparile pe care le aveti precum si dorinta pe care fostul parinte Patriarh a avut-o de a se construi o noua catedrala patriarhala. Intelegem nevoia de a realiza acest proiect si consideram ca este absolut necesara deschiderea unei subscriptii publice pentru a se asigura finantarea necesara”, a afirmat primul ministru.

El a facut apel la cetateni, la oamenii de afaceri, la ONG-uri si la societatea civila pentru a contribui la realizarea acestui proiect: „Este un proiect ambitios si necesar avand in vedere ca Bucuresti, capitala europeana, are nevoie de o cladire reprezentativa si utila pentru misiunea Bisericii Ortodoxe Romane”, a precizat el.

Luna trecuta insa, cand senatorii au votat ca si Guvernul sa finanteze, alaturi de Patriarhie, construirea Catedralei, primul ministru a considerat ca decizia parlamentarilor ar fi pripita, in conditiile in care, spunea el atunci, in nicio tara din Europa, Guvernul nu este chemat sa construiasca lacasuri de cult.

Senatorii au adoptat, luna trecuta, propunerea PRM privind modificarea legii privind construirea Catedralei, hotarand ca aceasta sa fie finantata in proportie de 50% de Guvern, iar restul de 50% sa fie suportat de Patriarhie.

Noul proiect elimina si termenul-limita prevazut initial pentru finalizarea constructiei - anul 2011.

Guvernul aprobase, prin ordonanta de urgenta, constructia Catedralei cu mai bine de 2 ani in urma. Lucrarile nu au inceput, insa, nici pana acum, din cauza unor probleme de natura juridica privind terenul pe care urma sa fie construit complexul arhitectural, dar mai ales din cauza lipsei fondurilor, in conditiile in care, initial, costurile trebuiau asigurate in totalitate de Patriarhia Romana.

Discutiile privind construirea Catedralei Mantuirii Neamului au revenit in actualitate odata cu disparitia Preafericitului Parinte Teoctist, care a avut marea dorinta de a vedea acest proiect realizat. Terenul pe care ar urma sa fie ridicata cladirea se afla in spatele Casei Poporului, pe Dealul Arsenalului, si are o intindere de 11 hectare.

Acestea au fost trecute in proprietatea Patriarhiei in cursul anului 2006, insa aproximativ o treime din teren este supusa unor cereri de revendicare.

Primaria a aprobat deja planul urbanistic zonal privind construirea cladirii, care ar urma sa fie mai inalta decat Casa Poporului si sa fie, astfel, vizibila din orice colt al Bucurestiului.

Initial, se dorise ca lacasul de cult sa fie realizat in parcul din fata magazinului Unirea, iar ulterior a fost ales Parcul Carol. Refuzul lui Traian Basescu de a aproba proiectul, precum si opozitia rezidentilor zonei si a unor Organizatii Non-Guvernamentale au facut, insa, ca ideea sa fie abandonata.