Capitalizarea bursiera a companiei Ductil pe Rasdaq este de 98,2 milioane de euro.

Grupul rus Mechel este unul dintre cele mai mari companii siderurgice din Rusia si detine in Romania fostul Combinat de Oteluri Speciale, actualul Mechel Targoviste, si combinatul de prelucrare a sarmei de la Campia Turzii. In urma tranzactiei, rusii isi consolideaza pozitia in piata romaneasca de profil, cumparand concurentul Ductil.

Ceilalti competitori din piata sunt Mittal Steel Galati, Mittal Steel Hunedoara, TMK Resita si Tenaris. Ziuzin are in Romania un portofoliu de afaceri de circa 315 mil. euro. Negocierile s-au derulat discret in ultimele luni la Moscova si Milano, sustin sursele citate.

Un miliardar rus la Buzau

Pana la inchiderea editiei, oficialii celor doua companii nu au putut fi contactati de Business Standard pentru declaratii.

Miliardarul rus din spatele Mechel, Igor Ziuzin, intentiona sa achizitioneze termocentrala de la Giurgiu si Uzina Termoelectrica, cu scopul de a crea o sursa de energie pentru intreprinderile detinute, potrivit informatiilor aparute in presa la inceputul lui 2007.

Ductil are ca activitate principala productia de electrozi de sudura si comercializeaza echipamente de sudura si consumabile pentru sudura de la furnizorii Fro SpA Italia si ALW Franta.

Compania a obtinut in primul semestru din acest an venituri din exploatare de 21 milioane de euro si un profit din exploatare de 3,7 milioane de euro. Anul trecut, compania a obtinut o cifra de afaceri de 38,4 mil. euro si un profit de 4,5 mil. euro.

Potrivit raportarii de la 30 iunie 2007, compania nu avea obligatii restante la bugetul de stat si nu avea credite contractate, avand disponibilitati in conturi bancare de 7,6 milioane de euro.

Compania a fost infiintata in 1963 ca Intreprinderea de Sarma si Produse din Sarma Buzau.

Un an mai tarziu, incepe productia de electrozi de sudura. In 1999, pachetul majoritar al Ductil SA, detinut de Fondul Proprietatii de Stat ( FPS) in procent de 50,9%, a fost achizitionat de FRO SRL Verona, membra a grupului Air Liquide Welding, una dintre cele mai mari firme din lume in domeniul activitatilor de sudura.

Mechel a preluat Combinatul de Oteluri Speciale Targoviste in 2002, pentru ca, un an mai tarziu, sa cumpere de la AVAS si Industria Sarmei Campia Turzii.

Un articol de Ionut Giusca

Integral in Business Standard